Bijna 1000 handtekeningen voor behoud carbidschieten

Erica - Bijna duizend mensen hebben inmiddels een handtekening gezet om het carbid schieten voor Erica te behouden. Ongeveer 150 mensen tekenden zaterdag tijdens een protestactie in het plaatselijke winkelcentrum.

Voor het eerst in 30 jaar mag van de gemeente Emmen op oudjaaravond bij café The Spot niet meer met carbid geknald worden. In totaal zijn er in Emmen 135 plekken aangewezen waar wel geknald mag worden.

De handtekeningen zijn bestemd voor de gemeente Emmen. Eigenaar Hans Rohling van The Spot hoopt dat ze aan het Raadhuisplein alsnog bijdraaien als de vele steunbetuigingen onder ogen krijgen.

Het winkelend publiek zet over het algemeen direct een handtekening. ‘Carbid schieten hoort bij ons dorp. Zonde als dat verdwijnt. Het is een echte traditie,’ aldus een sympathisant.

Gemoedelijk

De sfeer bij de plaatselijke supermarkt is gemoedelijk. De actievoerders kennen de meeste winkelbezoekers bij de voornaam. Met een grap en een grol worden de winkelbezoekers overgehaald om te tekenen.

De gemoedelijke sfeer veranderd in een strijdlustige houding zodra gevraagd wordt na de invulling van een eventuele carbid loze jaarwisseling. ‘Daar zeggen we nog niets over. Reken maar dat er op 1 januari genoeg te schrijven valt over Erica.  Hou ons in de gaten,’ aldus een van de actievoerders.

Maandag  is er een gesprek met de dorpsraad en gemeente Emmen. Dat kan volgens Rohling  binnen 1 minuut bekeken zijn als  de gemeente haar standpunt niet aanpast. ‘Het moet gewoon doorgaan. We doen dit al 30 jaar zonder klachten en met veel plezier. Dat schrap je toch niet zomaar. Ik wil er nog steeds niet aan denken dat het definitief van de baan is. Dat lukt me simpelweg niet,’ besluit de café eigenaar.