Veel belangstelling voor demonstratie zelfrijdend busje in Emmen

Emmen - Het zelfrijdend voertuig dat op proef heeft gereden in Appelscha is op tournee door Noord-Nederland. Het busje zonder chauffeur was zaterdag 5 november op het Noorderplein in het centrum van Emmen voor een demonstratie

Hiervoor werd een klein parcours uitgezet op het Noorderplein tussen de Mediamarkt en Jan van Peer. Belangstellenden konden een ritje maken om te beleven hoe het is om in een zelfrijdend voertuig te rijden en dat deden bijna 400 belangstellenden. Tijdens de demo kreeg men tijdens een ritje in het busje achtergrond informatie waarom er een proef gedaan wordt met zelfrijdend vervoer en werden ideeën en input gegeven voor mogelijke toepassingen van zelfrijdend vervoer.  

Snelle reactie bij obstakel

Een van de belangstellenden was Lenie Setz-Tenfelde en zij was toch wel onder de indruk van het busje waarin geen chauffeur zit. ,,In eerste instantie een beetje griezelig, maar nadat hij heel attent reageerde op een plotseling opduikende fietser kreeg het mijn vertrouwen. Het busje zit lekker en rijd bijna zonder lawaai. Enigste opmerking die ik wel wil maken is dat er een Engels sprekende gids in het busje aanwezig was. Dus van alle informatie hebben wij weinig meegekregen”.

Rolstoelvriendelijk

De eerste reactie van de heer en mevrouw Wachtmeester uit Emmen was dat het busje rolstoelvriendelijk is: ,,Mijn vrouw kon zo met de rolstoel de bus in de rijden. Eenmaal onderweg hadden wij toch een beetje het gevoel van een voortuig dat over een rail reed. Toch wel uniek dat dit mogelijk is en het voortuig zonder chauffeur elk onbekend obstakel weet de mijden en zelfs een noodstop invoerde toen het even mis dreigde te gaan door een andere weggebruiker. Uniek project natuurlijk, maar over vijf jaar is het misschien wel heel normaal dat je bij de bushalte een busje zonder chauffeur kunt aantreffen”. 

Bereikbaarheid en leefbaarheid

In september tekenden de gemeente Ooststellingwerf en de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen een intentieverklaring om van Noord-Nederland dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer te maken. De drie noordelijke provincies zien zelfrijdende voertuigen als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio's te behouden en verbeteren. Met deze tournee kunnen mensen voor het eerst kennismaken met deze vorm van openbaar vervoer.