Zuidbarge voert carbid-diploma in

Emmen - Naast hun zwem – verkeersdiploma kunnen kinderen uit Zuidbarge dit jaar voor het eerst een heus carbiddiploma halen.

In het dorp is carbid afschieten al meer dan vijftig jaar een traditie. Op oudejaarsdag staan er jaarlijks meer dan twintig melkbussen paraat om het jaar uit te knallen. Dat gebruik is tot verdriet van Gezienus Omvlee uit Zuidbarge niet in trek bij de jeugd. Die zweert bij rotjes en kanonslagen. Daar komt op 31 december als het aan hem ligt verandering in. ‘Het Drentse Carbidschieten is tegenwoordig immaterieel cultureel erfgoed. Dat moet je overdragen aan een nieuwe generatie. Zogezegd zo gedaan dus, ‘aldus Omvlee.

Om de beurt schieten

In de praktijk komt het er op neer dat kinderen, onder begeleiding, om de beurt een carbid bus mogen afschieten. Daarna krijgen ze het waarschijnlijk fel begeerde diploma. Omvlee: ‘We hopen dat ze de smaak te pakken en uiteindelijk het stokje van ons overnemen. Gevaarlijk is het beslist niet. Het knalt hard, dat wel. Maar een risico is er niet.’ Hij benadrukt dat het nog niet 100 procent zeker is dat het evenement doorgaat. ‘We zijn bezig met vergunningen en zo. Ik denk dat het wel goed komt, maar we houden voor de zekerheid een slag om de arm. Oh ja, in principe is het carbiddiploma alleen voor kinderen uit Zuidbarge. We moeten niet overlopen worden, want het moet wel klein blijven’, besluit de naar eigen zeggen volledig bevoegde carbidknalmeester.