Bargerveen ondergaat twee ‘monumentale’ gebeurtenissen

Klazienaveen – Kruiende kinders van plaatselijke basisscholen spitten driftig kilo’s leem langs de zandwegen van natuurgebied Bargerveen.

Nee hoor, er is geen sprake van kinderarbeid, maar een openingshandeling van een monumentaal moment in dit hoogveenreservaat.

Eigenlijk twee momenten, om precies te zien. In de eerste plaats draaide het donderochtend om de onthulling van het aardkundig monument op de uitkijkheuvel aan de Verlengde Noordersloot. Met die toekenning behoort het Bargerveen vanaf nu bij een select gezelschapje bijzondere stukjes natuur in Drenthe. Het gebied is daarmee het zevende monument op rij. Al eerder gingen de Havelterberg, De Kleibosch, het Mekelermeer, het Stobbenven, het Drouwenerzand en de grond bij Donderen voor.

Laatste restje

De status aardkundig monument wordt in Nederland toegewezen aan gebieden of locaties met opmerkelijke landschapsonderdelen. Het natuurgebied maakt onderdeel uit van het vroegere Bourtangermoeras, dat ooit een oppervlakte besloeg van tussen de 1600 en 3000 vierkante kilometer. Het laatste restje van dat ooit uitgestrekte hoogveen bevindt zich nog in de zuidoosthoek van Drenthe.

Droge voeten

Maar het ceremoniële vertoon diende zoals gezegd twee doelen. Tegelijkertijd werd namelijk het startschot gegeven voor de grootschalige herinrichting van het Bargerveen. Drie waterbuffers bij Weiteveen, Zwartemeer en Nieuw-Schoonebeek moeten voorkomen dat het gebied uitdroogt en het hoogveen als gevolg inklinkt en verdwijnt. Tegelijkertijd zorgt de ingreep ervoor dat omwonenden de voeten droog houden. De komende jaren wordt er 40 tot 60 miljoen euro gestoken in het gebied.

Recreatie

Bij de aanleg van de waterbuffers wordt ook ruim baan gegeven aan recreatie. Zo verrijst er bij Weiteveen een schaapskooi voor een kudde met 1000 schapen en 100 runderen. Bij Zwartemeer keert het naamgevende meer weer terug met fiets, wandel- en ruiterpaden. Ook komen er fietsverbindingen met het Duitse deel van het natuurgebied. De aanleg voor de waterbuffers in november. Bij Nieuw-Schoonebeek moeten ze nog even geduld hebben. Wel is er al een werkgroep actief die allerlei recreatieve initiatieven voor de bufferzone inventariseert.