Openbaar Ministerie eist opnieuw levenslang tegen moordbroers

Leeuwarden / Hoogeveen - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw levenslang geëist voor de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen, voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo.

Advocaat-generaal (AG) Marina Weel, de officier van justitie in hoger beroep, stelde in tweede instantie voor de zaak aan te houden, tot het moment dat de politiek, in de persoon van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff, komt met een goed voorstel over de invulling van levenslang. Die discussie is mede in gang gezet door de uitspraak van de rechtbank Assen in de zaak van de broers R.

Op gespannen voet

De rechtbank veroordeelde de broers in november vorig jaar tot 30 jaar cel, voor Admilson kwam daar tbs met dwangverpleging bij. De eis voor beide broers was levenslang. De rechtbank legde geen levenslang op, omdat dat in Nederland meestal ook daadwerkelijk inhoudt dat de veroordeelde levenslang achter de tralies zit. De rechtbank vond dat de straf op gespannen voet staat met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

Het zou kunnen dat het gerechtshof tussentijds een beslissing neemt en de zaak aanhoudt tot er daadwerkelijk een politiek voorstel ligt. Dat het hof niet levenslang oplegde, was niet de enige reden voor het OM om in hoger beroep te gaan. De rechtbank achtte niet bewezen dat de broers schuldig waren van het medeplegen van de moord op Berend Smit. Marcos werd veroordeeld voor diefstal met geweld, zijn broer voor gekwalificeerde doodslag.

Drie keer schuldig aan moord

Het om het leven brengen van het echtpaar Veenendaal beoordeelde de rechtbank wel als moord. AG Weel vond dat de verdachten zich drie keer schuldig hebben gemaakt aan moord, ofwel het medeplegen van moord, ook in de zaak van Berend Smit (55). Hij werd in november 2012 op het Dwingelederveld doodgeschoten en beroofd terwijl hij zijn hondjes uitliet. Ruim acht maanden later werd het echtpaar Veenendaal, beide 77 jaar, vermoord in hun woning in Exloo.

Weel stelde dat de broers de slachtoffers om het leven hebben gebracht voor het geld. 'Ze waren te beroerd om het op een fatsoenlijke manier te verdienen', aldus de AG. Donderdag volgen de pleidooien van de advocaten en krijgen de nabestaanden de gelegenheid om een verklaring af te leggen.

Het hof doet op 23 november uitspraak.