Wethouder Jisse Otter geeft startsein voor 'droge voeten' in Weiteveen

Weiteveen – Dinsdagmiddag werd op een beetje feestelijke met koffie en gebak een officiele start gemaakt voor het project ‘droge voeten voor Weiteveen.’

Het gaat hierbij om de aanleg van een afwateringsleiding aan de oostzijde van het dorp Weiteveen. Wethouder Jisse Otter deed de openingshandeling door, gezeten in een grote kraan, een betonnen afwateringselement in de grond te plaatsen. Wanneer dit project is voltooid zullen de bewoners aan de rand van het dorp minder last hebben van grond- en regenwater. Deze drainage wordt aangelegd op verzoek van de bewoners zelf.

Drain

De eerste betonnen afwateringselement werd in de achtertuin van Martin Wesseling geplaatst. Hij mist nu al een beetje zijn natuurlijke tuinafscheiding, want voor dit project moest wel een strook bos achter zijn huis worden geruimd. ‘Ik had hiervoor geen schutting nodig, maar zal nu iets moeten verzinnen. Ik hoop wel dat dit project het wateroverlast in dit gebied vermindert.’ Het plan was om een diepe sloot van vier meter breed en diep te graven, maar dat vonden bewoners geen goed idee. ‘Tijdens een speciale bewonersavond hebben wij dan ook aangegeven liever een drain te willen. Vooral in verband met de veiligheid van de kinderen.’ Deze drain wordt nu dan ook aangelegd op een strook achter de Heidestraat, de Kornhoenlaan en de Veltmanlaan in Weiteveen.

Waterstand

De werkzaamheden vormen overigens een onderdeel van de aanleg van de Buffer Weiteveen, zegt Kees Huysman, woordvoerder namens de bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek. ‘Het draait hier om een tweeledig project. Die waterbuffer moet ervoor zorgen dan de waterstand in het natuurgebied Bargerveen stabieler wordt en de natuurontwikkeling weer een kans krijgt. Maar tegelijkertijd worden er maatregelen getroffen om de waterstand in Weiteveen onder controle te houden. Met andere woorden, het dorp moet de voeten droog houden.’

Schaapskooi

De werkzaamheden in Weiteveen zullen een ingrijpend effect hebben op het dorp, vervolgt Kees Huysman. ‘Niet alleen komt er een nieuwe stuk natuurgebied bij, er wordt ook een nieuwe schaapskooi gebouwd voor 1000 schapen. Ook zullen er 100 koeien een plaats krijgen in het gebied om mee te helpen aan het kortwieken van ongewenst groen. Schaapherder Luuc Bos straks met enkele medewerkers, zijn de nieuwe kooi gaan bemannen. Maar er komt ook een bezoekers- en informatiecentrum. Daarnaast volgt de aanleg van nieuwe toegangswegen, bruggen en fiets- en wandelpaden worden aangelegd.