Emmen loopt niet warm voor noordelijke ringweg

Emmen – Emmer raadsfracties lieten zich kritisch uit over de aanleg van een ringweg ten noorden van Emmen tijdens de commissievergadering op maandagavond.

Het plan, uit de koker van gepensioneerd weg- en waterbouwkundige Piet Muijzert, zou volgens de bedenker een goedkoper alternatief zijn voor het verdubbelen van de N34. Door het traject Emmen-Veendam (de N391 en de N366) te verbreden en deze via een noordelijke rondweg, net boven Emmen, te verbinden met de N34, ontstaat er een prima traject richting Groningen. Muijzert was maandagavond tijdens de gemeentelijke commissievergadering aanwezig om zijn plan toe te lichten.

Bomen rooien

De wegenkundige stelt voor om de ongelijkvloerse kruising bij Klijndijk 2200 meter zuidelijker, ter hoogte van de Odoornerweg, aan te leggen. Het traject loopt dan door het Valtherbos, langs de hoogspanningsbekabeling richting een aansluitpunt op de N391 richting Ter Apel. De weg zou in een keer verdubbeld aangelegd kunnen worden, maar dat betekent dat er 8 tot 10 meter aan bomen in het Valtherbos moeten worden gerooid. Muijzert hoopt dat Emmen samen met buurgemeenten Coevorden en Borger-Odoorn het voorstel in een speciale commissievergadering willen bespreken.

Tijdswinst

Zo ver zal het waarschijnlijk niet komen. Bé Hoeksema van Seniorenbelang Noord vond dat de weg te dicht langs de wijk Emmermeer scheert en Weerdinge feitelijk scheidt van Emmen. ‘Bovendien ligt er fraaie natuur in dat gebied en voorzie ik bezwaren vanuit milieubewegingen.’

Trijntje Hummel van de PvdA zette vraagtekens bij de tijdswinst die de noordelijke rondweg zou opleveren, aangezien de zuidelijke, bestaande Rondweg het verkeer prima richting het noordoosten leidt. Muijzert beweerde dat het noordelijke tracé 18 tot 20 minuten sneller is. ‘Maar hebt u wel rekening gehouden met het feit dat de Rondweg straks een stroomweg zonder stoplichten wordt?’ In dat geval is er nauwelijks sprake van een besparing qua reistijd, aldus Hummel.

Hans Hoek (D66) is ook sceptisch. ‘Het meeste verkeer gaat sowieso niet door het centrum, weggebruikers maken daarvoor al gebruik van de Rondweg.’