Gemeente versoepelt regels voor carbid schieten

Emmen – Inwoners van de gemeente Emmen mogen tijdens de jaarwisseling carbid schieten zonder dat zij zich bij de gemeente hoeven te melden. Dat meldde locoburgemeester Bouke Arends (PvdA) vanochtend tijdens een persconferentie.

Voorwaarde is wel dat de locatie dat van tevoren door de gemeente is goedgekeurd. Eind vorig jaar bepaalde de rechter dat de gemeente de regelgeving moet aanpassen. Met deze stap zijn meldingen of vergunningen straks niet meer nodig.

Inmiddels is er een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd, die hier in oktober een definitief oordeel over gaat vellen.

Carbid schieten mag alleen tijdens de jaarwisseling tussen 31 december vanaf 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur op een door de gemeente aangewezen plaats. Verder zijn alleen melkbussen toegestaan met een maximum inhoud van 50 liter per bus. Grote kannonen zijn vanuit veiligheidsoverwegingen en geluidsoverlast niet toegestaan. Tot vijf melkbussen moet minimaal een lengte van 5 meter worden aangehouden, bij meer: 75 meter.