Nieuw-Schoonebeek krijgt eigen 'Folk veur Volk'

Nieuw-Schoonebeek / Aalden - Een soort Torhout/Werchter, maar dan op folkgebied in Drenthe. Folkliefhebbers uit Nieuw-Schoonebeek houden zaterdag 17 september hun eigen Folk veur Volk-festival 'Folk veur Volk an de gruppe'.

'Sinds enkele jaren gaat een aantal muziekliefhebbers uit Nieuw-Schoonebeek naar het Folk veur Volk Festival in Oud-Aalden. Dat festival werd dit jaar op 18 juni al voor de 22e keer gehouden', zegt Robert Scherpen.

'Vanwege de unieke sfeer werd er op een gegeven moment gedacht aan een soort Torhout/Werchter constructie. De ene dag daar en de volgende dag in Nieuw-Schoonebeek. De organisatie van Oud-Aalden werd opgezocht en het leek hun ook een prachtig idee. Er werd gezocht naar een geschikte locatie en uiteindelijk is er gekozen voor het bos naast de rk-kerk. Een prachtige locatie met een heel mooi grasveld onder het weelderige groen van de omringende bomen. Na toestemming van het kerkbestuur kon er gewerkt worden aan een datum en de programmering.'

Inmiddels is het zover dat op zaterdag 17 september in Nieuw-Schoonebeek de eerste editie van 'Folk veur Volk an de gruppe' festival zal plaatsvinden. Scherpen: 'Niet een dag na het festival in Oud-Aalden maar de verwantschap is zeer groot.'

Programma

Er treden zaterdag vanaf 16.00 uur vijf bands op. Pick 'n' Shovel komt uit het noorden van ons land maar klinken alsof ze uit het zuiden van de Verenigde Staten komen.  In iedere noot die ze spelen klinkt de energie van worksongs, bluegrass en traditionals. Daarna is het de beurt aan Assassenachs, die een mix van traditionele Keltische nummers in een eigentijds jasje speelt. Als derde band komt Pro Swing Folk uit het westen richting Drenthe. Vooral de Ierse en Schotse Folk nemen in het repertoire van Pro een prominente plaats in. Ook Engelse en Amerikaanse Folk en af en toe zelfs nummers uit geheel andere hoek worden bij wijze van experiment ver-Pro-ed'. Covers van bands als The Dubliners en Christy Moore nemen een centrale plaats in tijdens de optredens van Pro, maar ook een incidenteel nummer van Mötörhead, van New Model Army en een gepaste portie 'Nederfolk' wordt niet geschuwd.

Maar ook het zuiden van Nederland is vertegenwoordigd in de vorm van Mumfords Calling. Dit is een Mumford and Sons tributeband uit Roosendaal. Het grootste deel van hun optreden zal bestaan uit nummers van deze wereldband maar ook een uitschieter van Bruce Springsteen zou wel eens de revue kunnen passeren. Als slotact presenteert de organisatie de schotse Folkrockband Flannery. De groep staat voor platteland en is daarom de ideale naam voor de nuchtere Groningse mannen die willen entertainen met rauwe, maar ook scherpe melodieuze folk rock.

Kaartverkoop

Kaarten voor dit festival zijn te verkrijgen bij Slim Supermarkt in Nieuw-Schoonebeek en Coop Weggen in Aalden. Kijk voor meer info op www.facebook.com/fvvadg of op de website www.folkveurvolkadg.nl.