Oud-militair wil dat Admilson R. aanslag op hem bekent

Hoogeveen / Dwingeloo / Exloo - Erik Groenendijk deed maandagavond in het tv-programma Pauw een oproep aan de veroordeelde Admilson R. uit Hoogeveen om te bekennen dat hij op 7 maart 2010 een aanslag pleegde op Groenendijk.

De twee waren toen als militairen uitgezonden naar Afghanistan.

Admilson R. is samen met zijn broertje veroordeeld voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. In Pauw werd een video vertoond wat er destijds is gebeurd in Afhanistan. Groenendijk was op de vloer van een pantservoertuig op zoek naar een iPod. Hierin zat ook Admilson. Die begon plotseling te schreeuwen. Een explosie volgde. Een handgranaat explodeerde in het voertuig. Groendijk overleefde ternauwernood. De twee militairen werden ervan verdacht zelf de handgranaat te hebben opgeblazen.

Appie

Groenendijk was samen met Admilson ruim vijf maanden in Afghanistan als dit zich voordoet. ‘Appie – dat was zijn bijnaam - wilde mijn iPod lenen om te gaan sporten. Eerder was een andere collega in het voertuig geweest, maar ze konden de iPod niet vinden.’ Admilson vroeg aan Erik of hij wilde helpen zoeken. ‘Ik zocht in een zijvakje waar die normaal lag, maar daar lag die niet en dacht dat de iPod misschien onder de stoel gevallen was. Ik wilde op mijn buik gaan liggen, toen hij riep dat ik moest rennen, dus ik rende naar de achterdeur. Er rolde een handgranaat onder mijn buik door en die ontplofte bij de deur. Door de druk werd ik naar buiten geblazen. Ik lag op de grond en hij stond samen met collega’s om me heen. Door de adrenaline voelde ik niets.’ Groenendijk kwam op de eerste hulp met rugletsel. Hij heeft nu chronische rugklachten.

‘Ik heb altijd gedacht dat het Afghanen geweest waren, want het kan er bij mij niet in dat een collega waar maandenlang mee op missie bent zoiets doet. Ik dacht dat een boobytrap in de wagen was geplaatst.’ Dat bleek niet zo te zijn. Groenendijk werd gebeld door de marechaussee dat hij samen met Admilson verdachte was.

Wapen gestolen

Jaren later werd bekend dat Admilson werd verdacht van drievoudige moord. Hij bleek tevens een militair wapen te hebben gestolen, waarmee één van de moorden werd gepleegd. ‘Toen kwam mijn zaak in een heel ander daglicht.’ De marechaussee heeft echter nooit onderzocht of Admilson ook alleen de dader kon zijn geweest. ‘Het idee was dat wij dit gedaan zouden hebben om later terug te komen om de handgranaat te ontdekken en dan helden zouden zijn.’

Admilson bleek eerder betrokken te zijn geweest bij incidenten met handgranaten en ook stal hij een wapen.  Admilson werd veroordeeld tot dertig jaar cel  voor de moord op Berend Smit in het Dwingelderveld in 2012 en Jan en Greet Veenendaal in Exloo. Groenendijk: ‘Verschrikkelijk. Hij heeft alles bekend en als je met die gedachte objectief naar mijn zaak kijkt - iets dat ik niet eerder had gedaan - dan is het helemaal zeker dat hij deze granaat tot ontploffing heeft gebracht. Het enige dat ontbreekt is dat hij bekent.’ Het Openbaar Ministerie heeft nu het onderzoek naar de ontplofte handgranaat heropend.

Pijnlijk

Sébas Diekstra, advocaat van Erik Groenendijk, zegt in Pauw: ‘Wij hebben met behulp van een coldcaserechecheur en De Telegraaf  een analyse gemaakt van de zaak.’ Dit was voor het OM de basis om opnieuw in de zaak te duiken. Hierbij is Erik Groenendijk aangever en dus geen verdachte meer.  ‘Het meest pijnlijke voor Erik is dat die rechercheur die nu naar zaak heeft gekeken met feiten uit die tijd. Er is destijds dus een zaak gesloten waar ze toen al de vinger achter hadden kunnen krijgen. Ik verbind hieraan de conclusie dat misschien voorkomen had kunnen worden dat later drie mensen sneuvelden.’

Het enige wat Groenendijk wil is Admilson deze zaak ook bekent. Hij doet recht in de camera een oproep aan Admilson. ‘Je hebt mijn leven compleet verwoest. Ik kan er heel moeilijk mee leven wat jij allemaal hebt gedaan. Dat is heel pijnlijk.’