Hackers sluiten zich 30 uur op bij Area Reiniging

Emmen - Tien teams van vijf personen gaan zaterdag 8 en zondag 9 oktober bij Area Reiniging in Emmen tijdens een hackathon aan de slag met het thema circulaire economie.

De hackathon (een vorm van innovatie- competitie waarbij de teams strijden om mooie prijzen) start om 11.00 uur en gaat in één ruk door tot 17.00 uur de volgende dag waarna een deskundige jury zal beoordelen welk team het beste idee en de beste uitwerking heeft neergezet. De organisatie zorgt voor voldoende eten en drinken en een hal wordt omgebouwd tot overdekt tentenkamp voor deelnemers die tussendoor een power-nap willen doen.

Zowel bij opening als bij sluiting van de hackathon zullen diverse vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven die het onderwerp een warm hart toedragen aanwezig zijn. Het principe van Circulaire Economie is de ultieme vorm van duurzaamheid omdat producten en grondstoffen vrijwel volledig worden hergebruikt. De subthema's waarbinnen de deelnemers use-cases krijgen om op te lossen zijn: 'circulair wonen', 'circulair werken', 'circulair leven', 'circulair consumeren' en 'van afval naar grondstof'.

Voor één weekend worden de kantoorruimtes en hallen van Area Reiniging omgetoverd tot een virtuele arena waar creatieve deelnemers innoveren zien als een sport. De deelnemers werken aan oplossingen die de wereld een stukje beter moeten maken. Minder afval, meer hergebruik en een betere duurzaamheid staan voorop. 'Zet creatieve mensen met elkaar in één ruimte met een beetje tijdsdruk, dan zullen ze -niet gehinderd door allerlei regelgeving en bureaucratie- met allerlei mooie oplossingen op de proppen komen waar misschien niemand nog aan gedacht heeft', aldus Adri Wischmann (één van de organisatoren).

Alfride Groenewold (dir. Area) 'Wij werken graag mee aan dit initiatief. Er valt veel te innoveren en te transformeren op het gebied van hergebruik van waardevolle grondstoffen. Mensen moeten wakker worden en in beweging komen voor een beter milieu en een betere toekomst.'

Een circulaire economie is niet alleen beter voor ons leefmilieu. Volgens schattingen kan circulaire economie de komende jaren Nederland 8 Miljard Euro en tot wel 50.000 arbeidsplaatsen opleveren.

De hackathon is een initiatief van Growing Workplace en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Emmen, Area Reiniging NV, IoT Nederland, Drentea, Virol, Stenden en diverse anderen.

Informatie over dit event staat op www.whatthehackathon.nl , waar men zich ook nog kan opgeven als deelnemer.