Mobiele zonnestroomcentrale moet festivals veroveren

Emmen - Milieuvriendelijk feest vieren vrijwel zonder de stank en herrie van de vertrouwde maar vervuilende dieselgeneratoren. Als het aan het Emmer bedrijf Zonactief ligt kunnen op veel festivals vanaf volgend zomer de stinkgeneratoren de deur uit.

Ze worden vervangen door muisstille en geurneutrale accu’s, die geladen zijn met zonne-energie. Volgens directeur Albert Sterenborg van Zonactief staan de accu’s klaar voor transport. ‘We kunnen genoeg energie leveren om bijvoorbeeld Retropop van stroom te voorzien. Eigenlijk kunnen we alle festivals in de gemeente Emmen voorzien. We werken nu hard om ook de grote jongens zoals Noorderzon of the Great Wide Open op Vlieland te kunnen bedienen,’ aldus de initiator.

Zijn systeem werkt eenvoudig.  Een zeecontainer vol accu’s wordt opgeladen door het eigen zonnepark van Zonactief. Eenmaal vol kan de container overal in Nederland worden neergezet. Vervolgens klap je de zonnepanelen uit en worden de accu’s automatisch bijgevuld. Onderhoud of fijn afstelling werkt via internet. ‘Wel zo handig, want we kunnen niet voor elk probleem even naar Vlieland of bijvoorbeeld Valkenburg rijden,’ lacht de Emmer ondernemer.

Vuurdoop

Zijn vuurdoop heeft de mobiele zonnestroom centrale nog niet ondergaan. Sterenborg: ‘Ik had gehoopt de accu’s tijdens festival de Opening in Emmen te kunnen inzetten. Dat is helaas niet gelukt. Voor volgend jaar zijn we in gesprek met een bekend landelijk festival. Ik noem geen namen, want er staan nog geen handtekeningen op papier.’ De groene stroom centrale is momenteel nog wel duurder dan de traditionele voorzieningen. De prijs is wel gelijkwaardig als je de zonnepanelen van reclame voorziet. Bij Zonactief hopen ze een graantje mee te pikken van de milieu bewuste festivalbezoeker. ‘In vergelijking met het op diesel draaiende broertje, besparen onze accu’s duizenden kilo’s op van C02. Neem nou Oerol, midden in de natuur. Zonde om dat prachtige eiland te vervuilen met al die vuil uitstotende dieselgeneratoren. En dan heb ik het nog niet eens over de herrie.’