Stedenbouwkundige wil oude dierenpark redden van verpaupering

Emmen - ‘Sloop de dierenverblijven en andere bebouwing in het oude dierenpark en vul de leegkomende plekken in met bijzondere woningbouw en kleine bedrijfjes', dat zegt stedenbouwkundige Frans Beune uit Assen.

Fonteinen, bruggetjes, watervallen en het monumentale bomenbestand zorgen daarnaast voor sfeer in het gebied. Op deze manier breng je het uitgestorven dierentuin terrein in hartje Emmen weer tot leven en creëer je het mooiste stadspark van Nederland.’ Dit is in het kort het plan van Frans Beune, van Beune Landschap en Stedenbouw uit Assen, dat hij samen met Ton Greving op 1 september aan wethouder Jisse Otter van Emmen voorlegt.

Floriade

Beune woont zelf weliswaar in onze provinciehoofdstad Assen, maar heeft een zwak voor het dierenpark en Wildlands. Ooit werkte hij mee aan de plannen voor de Floriade in Emmen. Dit evenement zou op de Noordbargeres plaatsvinden en na afloop zou het toenmalige Noorder Dierenpark naar het gebied verhuizen. ‘De Floriade kwam er niet maar sindsdien heb ik een sterke band de dierentuin.’  Op eigen initiatief heeft hij daarom zijn ideeën op papier gezet om het voormalige Dierenpark Emmen nieuw leven in te blazen. Beune’s ideeën passen bij het betoog van Aleid Rensen, onlangs in het Dagblad van het Noorden. Zij pleitte voor de inzet van een creatieve landschapsarchitect die met een concreet plan zou komen. Uiteraard kon ze niet weten dat Beune die handschoen inmiddels had opgepakt.

 Reuring

‘Op dit moment functioneert het parkgebied alleen als er bij mooi weer iets specifieks wordt georganiseerd. In de duisternis en in het winterseizoen zal het terrein leeg blijven en verder verpauperen’. Het gebied zoals het er nu bij ligt is volgens Beune veel te introvert om goed als openbaar stadspark te gaan functioneren. ‘De huidige woonbebouwing langs het park ligt volledig met achterkanten naar het groen gericht. Dit betekent dat er geen enkele vorm van sociale controle is, stelt hij. Sociale onveiligheid en vandalisme blijven een voortdurende bedreiging voor het parkgebied. Tenminste, als er niets fundamenteels anders wordt gedaan aan de openbaarheid van het park.

Auto

Deze openbaarheid  is alleen te bereiken door een goede openbare ontsluiting en een invulling van de parkranden met een mix van wonen, werken, cultuur en horeca. Deze nieuwe functies kunnen gesitueerd worden op de oude fundamenten van de dierentuinbebouwing’. De nieuwe gebouwen moeten naar zijn idee met hun gezicht naar het binnenste van het park worden gericht. De auto ontsluiting van deze nieuwe functies kan via insteekweggetjes vanaf de buitenranden. Hierdoor blijft het groene hart van het park vrij van autoverkeer.

Reuring

De voormalige dienstentrees aan de noordoosthoek en de zuidoosthoek van het park moeten volgens de stedenbouwer openbare parkentrees voor langzaam verkeer worden, bij voorkeur begeleid door woonbebouwing. Op deze wijze ontstaat doorstroming van fiets- en wandelverkeer in het park, dus reuring, en dus sociale controle.

Westelijke helft

De ideeënschets beperkt zich vooralsnog tot de westelijke helft van het dierenpark en is onderdeel van een visie om de Hoofdstraat en het entreegedeelte van het park een levendiger karakter te geven. Deze ideeënschets stelde hij samen met de Emmer opticien Ton Greving op. Greving maakt zich, net als Beune, zorgen over de toekomst van het park en de levendigheid van het oostelijk centrumgebied van Emmen. In de ogen van Greving zal de verpaupering van het voormalige Noorder dierenpark zeer negatief uitpakken voor het winkelgebied van Emmen.

Gebrek aan levendigheid

Woningbouw is volgens Beune noodzakelijk voor 24 uur per dag sociale veiligheid en levendigheid in het park. Gebrek aan levendigheid en toezicht zijn de grootste manco’s van het gebied. ‘Het huidige park is leuk om een keer doorheen te lopen en herinneringen op te halen aan hoe het vroeger was. Dat doe je niet elke week en zeker niet buiten het voorjaar en de zomer. Ik pleit voor bijzondere woningbouw dus geen Vinex-achtige bouw, zoals in de Delftlanden. Alles moet passen bij het bijzondere karakter van het park.'

Vingers jeuken

Beune ziet zijn idee beslist niet als zaligmakend. Meer als een aanzet tot discussie over de invulling van het gebied. ‘Ik zou graag met de gemeente, projectontwikkelaars en bouwbedrijven om de tafel om samen een plan voor het oude dierenpark te maken. Ik ben er van overtuigd dat er genoeg kennis maar ook ideeën zijn om er iets prachtigs van te maken’, stelt Beune bevlogen. Volgens hem moet er niet veel langer gewacht worden met deze klus. ‘Hoe langer het park leeg staat, hoe groter het risico op verpaupering, waardoor het park een slechte naam krijgt en de interesse van ontwikkelaren wegebt’. Zijn vingers jeuken om er verder mee aan de slag te gaan.