Emmermeer krijgt dierenweide

Emmen – In het Haagjespark in Emmermeer komt een dierenweide. Dat heeft voorzitter Geert Wubs van de wijkvereniging bekendgemaakt.

Het dierenparkje komt ter hoogte van de hoek Haagjesweg/Nijkampenweg en zal onder meer schapen, kippen en geiten gaan herbergen. Bij de dierenweide komen drie blokhutten die gaan dienen als onderkomen voor de dieren en de opslag van spullen. Een leuke extra is de komst van een koffiehoekje in één van de hutten. De aanleg van de weide begint naar verwachting dit najaar.

Kers op de taart

Wubs is blij dat het plan groen licht heeft gekregen van de gemeente. ‘Na ons anderhalf jaar lang hard te hebben gemaakt voor een dergelijke voorziening, is het eindelijk zo ver’, aldus de opgetogen wijkvoorzitter. De laatste jaren is het hart van Emmermeer flink opgeknapt. Het winkelcentrum ging over de kop, Lefier plaatste twee grote woontorens en het wijkpark onderging een ingrijpende metamorfose. Kers op de taart is nu de komst van de dierenweide. Op de beoogde locatie staan momenteel 2 speeltoestellen die straks enkele meters worden verplaatst.

Lekker kopje koffie

‘Er is de laatste jaren veel gebeurd binnen de wijk, maar aan een echte ontmoetingsplek voor jong en oud ontbreekt het nog. Het moet een plek worden met veel aanloop, waar mensen uit de wijk elkaars gezelschap kunnen opzoeken en samen een lekker kopje koffie kunnen drinken.’ Wubs denkt dat de dierenweide ook in een educatieve behoefte kan voorzien. ‘Basisscholieren uit de wijk zouden er bijvoorbeeld leerzame bezoekjes kunnen brengen.’

Angst

Wubs is niet bang voor vernielingen in het Haagjespark. Jeugdige vandalen hebben sinds de herinrichting van het park in 2012 meerdere vernielingen aangericht. Zo werd er brand gesticht op de tennisbaan, werden er betonblokken in het aanwezige meertje gekieperd en als klap op de vuurpijl ging de houten uitkijktoren (bouwkosten: 45.000 euro) in vlammen op. Sinds het plaatsen van camera’s en extra toezicht is het rustig in het park. De wijkvereniging laat zich sowieso niet afschrikken door de buurtterreur, stelt een strijdvaardige Wubs. ‘We gaan door met Emmermeer nog beter op de kaart te zetten met onder meer dit nieuwe initiatief. Wat moet je anders? Als je je door de angst laat regeren, kun je net zo goed niets meer doen.’

Wijkbudget

De realisatie van het plan gebeurt in samenwerking met onder meer de gemeente, Buurtsupport en zorgaanbieder Promens Care. ‘De aanleg van het parkje kost 45.000 euro. Bijna de helft, 20.000 euro, betaalt Emmermeer via het eigen, toegewezen wijkbudget. Voor het benodigde restant doet de wijk een beroep op gemeentelijke subsidies.