Pierenbadje Emmermeer ligt vanaf nu aan het Jan de Klein Plein

Emmen – Vrijdagochtend was het feest in de wijk Emmermeer. Na drie maanden buiten gebruik te zijn geweest, werd het pierenbadje aan de Beentepol feestelijk heropend.

Grootste voorvechter voor behoud van de speelplaats en plaatselijk beheerder Jan de Klein werd stevig in de bloemetjes gezet. De wijkvereniging had dan ook een ‘kleine’ verrassing voor hem in petto. Voor zijn tomeloze inzet werd het pleintje, waaraan de waterspeelplaats ligt, omgedoopt tot het Jan de Klein Plein. De zichtbaar geëmotioneerde De Klein had er bij de onthulling van het speciale naamsbordje even ‘geen woorden voor.’

In het water gekieperd

De officiële openingshandeling vond plaats met wethouder René van der Weide (Wakker Emmen), die samen met de buurtkinderen het lintje mocht doorknippen. De ceremonie werd afgesloten door twee  aanwezige buurtgenoten, die De Klein met zachte hand in het water kieperden. De buitenzinnig blije beheerder vond het allemaal best en genoot. Hij was al lang blij dat het badje niet kopje onder is gegaan.

Bacterievorming

Want de wijk vreesde met hem dat de waterspeelplaats definitief zou verdwijnen toen Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD) eind april de speelvoorziening afsloot vanwege het stilstaande water. Het vasthouden van water is vanwege het risico op bacterievorming in strijd met de wettelijke eisen die de provincie stelt aan dit soort buitenbaden.

Ingrepen

De gemeente Emmen volgde eind mei het advies op van plaatselijk beheerder Jan de Klein. Hij stelde na het buiten werking stellen enkele simpele ingrepen voor om het negatieve advies van de WMD weg te poetsen. De sproeiers zijn vijf centimeter boven de maximale overstroom van het pierenbad geplaatst. Verder zorgt een afvoer in het midden van het bad er voor dat het water voortdurend in beweging blijft.

Belangrijk trefpunt

Dankzij deze oplossing kan de speelvoorziening waar al zestig jaar door de buurt met veel plezier gebruik van wordt gemaakt, weer jaren mee, stelt De Klein. ‘Dit pierenbad is en blijft een belangrijk trefpunt voor de buurt en de kinderen. Dat mag niet zo maar verdwijnen.’