OM doet onderzoek na aangifte tegen oud-militair Admilson R.

Hoogeveen - Het Openbaar Ministerie gaat de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in 2010 in Afghanistan onderzoeken. Dit doet het OM naar aanleiding van de aangifte van een oud-militair tegen Admilson R.

Dit meldt Nu.nl. Hoogevener R. werd vorig jaar nog tot 30 jaar cel veroordeeld vanwege drie roofmoorden in Drenthe. Defensie heeft nooit kunnen vaststellen wie de handgranaat liet ontploffen en ontsloeg beide soldaten. 

R. zit nu nu een gevangenisstraf uit wegens de moorden op Berend Smit en het echtpaar Veenendaal. In 2010 diende hij in het leger in Afghanistan. Daar deed zich een aantal incidenten voor. Oud-rechercheur Dick Gosewehr onderzocht de zaak voor De Telegraaf. Hij concludeert dat R. op zoek was naar een heldenstatus.

Op 7 maart 2010 zou hij een handgranaat hebben laten ontploffen in een pantserwagen. Hij wilde zo zijn collega redden. De marechaussee concludeerde dat een van beide militairen de ontploffing moet hebben veroorzaakt. Omdat beiden zwegen kon niet worden vastgesteld wie dat was en ontsloeg Defensie de militairen oneervol. De collega van Admilson R. is er volgens zijn advocaat van overtuigd dat R. de aanslag heeft gepleegd en doet daarom nu aangifte.