Totale schade vernielingen in oude dierenpark is 103.000 euro

Emmen - De totale schade van de vernielingen in het oude dierenpark die in het pinksterweekend zijn aangericht, is door de gemeente Emmen vastgesteld op 103.000 euro.

Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Het bedrag is door een schade-expert in kaart gebracht.

Rechter bepaalt of daders moeten betalen

Het bedrag is inclusief de herstelwerkzaamheden die achteraf moesten worden verricht. De gemeente legt de claim neer bij de rechter. Die moet uiteindelijk bepalen of en wat de daders moeten betalen. Tevens is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er rekening wordt gehouden met het feit dat een deel van de dierentuinpanden op de nominatie staat om gesloopt te worden.

Minderjarigen

De politie in Emmen heeft tot nu toe tien aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de vernielingen van het oude dierenpark tijdens Pinksteren, waaronder een aantal minderjarigen. In totaal zijn er 19 verdachten gehoord. Het gaat volgens de politie om jongeren uit Emmen en omgeving.

Dat leidde al tot veel ophef, maar nadat beelden van de vernielingen op internet verschenen, leidde het vandalisme tot een stortvloed aan reacties. Ook vanuit de Emmer politiek ontstonden vragen in verband met cameratoezicht in de voormalige dierentuin.

Lees ook:
Jongeren dringen opnieuw oude dierenpark binnen
Tien aanhoudingen in zaak vernielingen oude dierenpark
Vijf minderjarige jongeren aangehouden voor vandalisme in oude dierenpark
'Vandalen dierentuin tussen 13 en 20 jaar oud'
Ingo Leth: ‘Met beschadigde schilderijen langs scholen vandalen’
Vandalen oude dierenpark Emmen zijn te zien in filmpjes
'Oude dierenpark moet beter worden beveiligd'
Vandalen slaan flink toe in oude dierentuin