Emmer stadsvloer krijgt groen feestje

Emmen - De binnenstad van Emmen kleurt zondag 26 juni groen. In figuurlijke zin dan. Want aan de immer uitdijende festivalagenda van de vlinderstad is er weer een evenement toegevoegd: Emmen Goes Eco.

Op het Noorderplein en het marktplein voor de grote kerk draait het allemaal om eco, fairtrade en verantwoorde energie. Initiatiefneemster Linda Meijer hoopt zo groen meer op de voorgrond te krijgen.

Geitenwollensokkenimago

Ecologisch, duurzaamheid: niet echt termen die sexy klinken of veel volk op de been zullen brengen. Maar daar vergissen we ons, aldus Meijer. Het geitenwollensokkenimago kleeft er volgens haar allang niet meer aan. Sterker nog, eco is vrij hip en happening. Fairtrade markten en eco-fairs steken overal de kop op en in de winkelstraten van Nederlandse steden rukken de winkeltjes met een groen hart op. ‘In Emmen is die trend ook gaande. Kijk maar naar opkomst van zaken als Fair by Pear, Eerlijk Drenthe en Huushinne.’ Dat is niet voor niets, aldus Meijer. Bij onze aankopen denken we steeds meer aan de gevolgen die deze hebben voor de wereld om ons heen. Het effect van een product op het milieu, op arbeidsomstandigheden in verre landen en of op de eigen gezondheid, wegen consumenten steeds vaker mee bij de aanschaf van hun boodschappen. Dit groeiende bewustzijn wil ze graag een extra zetje geven. Vandaar Emmen Goes Eco.

Smartflower

Het festijn is opgedeeld in 2 locaties. Het marktplein wordt het decor van een ecofair met 20 stands. Naast de vertrouwde bio-ondernemers die ook op de vrijdagmarkten staan, zullen ook ecowinkels en reguliere middenstanders aantreden met onder meer natuurvlees, Keltisch zeezout, biologische zonnebrandcrème, ambachtelijke meubeltjes, glutenvrij brood en nog veel meer. Kinderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals een speurtocht. Het Noorderplein wordt omgetoverd in een groen wagenpark vol auto’s die rijden op waterstof of elektriciteit. Meijer hoopt nog een elektrische auto van Tesla te kunnen regelen, maar helemaal zeker is dat niet. Het Drenthe College presenteert er vol trots de befaamde Solarboat en hun eigen ontworpen electro cart. Blikvanger is een heuse Smartflower, een bloemvormige zonnepaneel die op zes meter hoogte de ‘bladeren’ ontvouwt om zonnestralen op te vangen.

Volgens Meijer is het de bedoeling dat Emmen Goes Eco jaarlijks terugkeert. Het evenement wordt gehouden van 13.00 uur tot en met 17.00 uur. De toegang is gratis.