Vandalen oude dierenpark Emmen zijn te zien in filmpjes

Emmen – Via WhatsApp, Snapchat en Instagram zijn woensdag filmpjes opgedoken van personen die in de oude dierentuin van Emmen een enorme ravage hebben aangericht. De politie in Emmen zet alles op alles om de vandalen op te pakken.

Inmiddels heeft de politie tientallen tips ontvangen, waarbij ook concrete namen zijn gemeld. 'We onderzoeken nu of die personen inderdaad betrokken zijn bij de vernielingen. Valse meldingen moeten we zeker niet uitsluiten', zegt politiewoordvoerder Rimt Smolders. Ook in het park wordt een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. 'De daders zijn op uiteenlopende plekken in het park te werk gegaan.'

Aangifte

Smolders meldt dat de vernielingen tijdens pinksterweekend zijn gepleegd. Dinsdag kwam de melding bij de politie binnen. De aangerichte schade loopt in de honderdduizenden euro's.

Zowel de gemeente Emmen als kunstenaar Ingo Leth hebben aangifte gedaan. Leth had een aantal kunstwerken op de eerste etage van het voormalige Biochron staan, aangezien hij intrek heeft genomen in het gebouw. Drie kunstwerken zijn onherstelbaar beschadigd.

De politie verwacht op korte termijn verdachten aan te kunnen houden. De gemeente houdt verscherpt toezicht op het terrein, met behulp van een nachtelijke hondenbrigade en wil extra veiligheidsmaatregelen gaan treffen.

'Beveiliging is aangescherpt'

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) vermoedt dat een viertal vandalen zich een aantal uren hebben opgehouden in het park. 'Maar dit is slechts een persoonlijke indruk. Het onderzoek van de politie moet hier nog duidelijkheid over geven.' Otter heeft de beveiliging aangescherpt. Met directe ingang maken surveillanten met waakhonden nachtelijke rondes door het oude park. Alle vernielde deuren van de gebouwen zijn inmiddels afgeschermd. Met de getroffen maatregelen moeten vernielingen voorlopig worden voorkomen. Op de lange termijn denkt de wethouder aan camerabewaking.

Het parkt opent officieel op 18 juni voor het publiek. Zangeres Maaike Ouboter geeft die dag een concert geeft op de voormalige savanne. Tot die tijd blijft het park gesloten. Een uitzondering wordt gemaakt voor de Caveman Challenge op 5 juni, waarbij het oude dierenpark onderdeel is van het parcours. Op die dag gaat de voormalige dierentuin ook open.

Het dierenpark wacht de komende jaren een grondige make-over. Begin dit jaar heeft de gemeente het inspiratie- en ontwikkelkader voor de oude dierentuinlocatie goedgekeurd. Zo moet de plek, zo’n 13 hectare groot, worden omgetoverd tot kunst -en cultuurhaven. Daarbij is er ook ruimte voor een heus stadspark. Voor juni zullen de omheiningen van de voormalige zoo worden verwijderd en legt de gemeente wandel- en fietspaden aan.

Lees ook:
'Oude dierenpark moet beter worden beveiligd'
Vandalen slaan flink toe in oude dierentuin