Eerlijk Drenthe geeft jongeren kansen

Emmen - In een tijd waarin banen niet voor het opscheppen liggen, hebben vooral jongeren uit het praktijkonderwijs het erg lastig op de arbeidsmarkt.

‘En toch is juist déze categorie erg goed in het heel praktisch met de handen werken’, aldus Eric van Asten, kwartiermaker, annex bedrijfsleider van Eerlijk Drenthe. Ruim een jaar geleden opende deze winkel haar deuren aan de Baander, waar de bediening wordt verzorgd door jongeren van praktijkschool Pro-Emmen. Getooid in echte bedrijfskleding doen de leerlingen zes dagen per week praktijkervaring op. En dan niet alleen de klanten helpen, maar ook afwassen, toiletten reinigen, dweilen, etc.

Sociale duurzaamheid

‘Door de globalisering verdwijnt eenvoudig productiewerk vaak naar het buitenland en wat er overblijft wordt steeds meer overgenomen door techniek en automatisering’, stelt bedrijfsleider Eric van Asten vast. De positie van deze doelgroep wordt volgens Van Asten verder bemoeilijkt door de gevolgen van de participatiewet en de afschaffing van de Wajong-regeling. ‘Door hen hier werkervaring op te laten doen, willen we onze leerlingen de kans geven mee te doen. Er mag geen menskracht verspild worden. We streven ernaar op een eerlijke manier met ménsen, maar óók met natuur en milieu om te gaan. Dat noemen we sociale duurzaamheid.’

Drentse grond

Het in de winkelschappen uitgestalde assortiment bestaat uit uiteenlopende en betaalbare streekproducten van een bovenmodale kwaliteit, zoals hoogwaardige groenten, vlees, eieren geleverd door regionale Drentse boeren. Van Asten benadrukt dat deze en andere biologisch dynamische producten samen een uniek assortiment vormen. Verder ligt er een keur aan prachtige cadeauartikelen, gemaakt door onder andere Pro-Emmen leerlingen.
Uit de groeiende klantenkring mag worden afgeleid dat het winkelend publiek niet alleen sympathie heeft voor de filosofie achter Eerlijk Drenthe, maar tegelijkertijd het aantrekkelijke productaanbod op waarde weet te schatten.

Eerlijk Drenthe, Baander 18 – 22, Emmen. Telefoon 0591-857495. Website: www.eerlijk-drenthe.nl