Femmy van Issum: ‘De gezamenlijke schouders doen het weer’

Hoogeveen - Na een hectisch jaar staat de Ronde van Drenthe weer fit in de startblokken. 'Vorig jaar had ik het gevoel: dit is het dieptepunt. We gaan weer richting omhoog, maar dat duurde langer dan ik dacht', vertelt Femmy van Issum.

Pas eind november, begin december begon het zonnetje weer wat te schijnen voor de organisatrice van de Rond van Drenthe.  Er volgden mooie berichten van de provincie, enkele gemeenten en het Alfa-college (van horeca tot techniek en zelfs drie mooie missen en een mister), samen met De Tamboer. Ook was er een wisseling van het hoofdsponsorschap van de profs, daar zette Energiewacht de schouders onder. Provincie Drenthe en gemeente Hoogeveen zetten de schouders onder de Women’s World Tour en de tv-uitzending. 

Breedtesport

Nieuw is naast de toer, breedtesport, Op Fietse en voor de handbikers een parkoers over en rond de Col du Vam.
'Vanaf deze plaats wil ik de medewerkers aan deze ronde een hart onder de riem steken. Wat deze mensen doen dat is de slogan ‘Drenthe doet wat met je’ ten voeten uit. Natuurlijk zijn er ook momenten dat ik denk: ik gooi de handdoek in de ring, zoals een paar weken geleden toen de zondagroute weer helemaal op de schop moest. Een foutje. Ze hadden ons niet verteld dat er een brug uit ging voor twee maanden. Dan baal je. Dan tel ik even tot 10, dat is dan echt nodig, en ga je toch weer verder. De mooie momenten zijn er natuurlijk ook. Dat je voelt ‘het gaat lukken’. Dat er vele teams inschrijven en erbij schrijven: we kijken uit naar de Ronde van Drenthe.'

Topsport

Zaterdag staan de Drentse keien op het programma en zaterdag en zondag zal de Col du Vam het weten dat de Ronde van Drenthe hem vele malen zal beklimmen. Van Issum: 'Het zal een strijd worden. Zaterdag beklimmen ongeveer 132 dames en 192 profs de Col du Vam. Een lang lint zal verder over de Drentse wegen en keien denderen en gaan voor de keienprijs van de gemeente Borger-Odoorn.'

Zondag volgt dan nog de eerste wedstrijd van de topcompetitie dames in Westerveld. Daar zullen zo’n 182 dames de strijd aanbinden en voor de eerste keer de Col du Vam moeten bestrijden.