Veiling spullen Dierenpark Emmen: het sentiment of de centen

Emmen - Van complete hotdogstands, tot handgemaakte knuffelmascottes en zelfs een kadaverkist. De keuze was reuze tijdens de kijkdag van de online veiling van de horeca- en werkplaatsinventaris van het oude dierenpark in het centrum van Emmen.

De ruim 113 opgestelde kavels in het paviljoen, het Safarirestaurant en de werkruimten langs het spoor trokken veel bekijks. 'Bij de overstap naar het nieuwe park op de Noordbargeres is er breed geïnvesteerd in de aanschaf van nieuwe spullen. Vele gebruiksvoorwerpen en items worden daarom geveild', laat woordvoerder Wijbren Landman weten.

De belangstellenden die kwamen opdagen zijn ruwweg in te delen in twee categorieën: of het draaide om het sentiment of om de centen. In die eerste categorie valt de eigenaar van een landbouwmechanisatiebedrijf. Hij toont grote interesse in een stokoude werkbank, die jarenlang dienst heeft gedaan in een van de werkplaatsen.

'Niet dat ik het echt nodig heb, nee. Maar dan heb ik wel een stukje dierentuin in huis.' De man kwam van jongs af aan al in het park. En een beetje Emmenaar heeft een band met de dierentuin. In de vorm van deze aankoop blijft er toch nog een piepklein deel van de zoo bewaard, redeneert hij. Overigens is hij niet de enige. In het Paviljoen zoekt een echtpaar uit Emmen naar een geschikte airco en gereedschappen. Ook hier gaat om jarenlange abbo's van het park. Als het kon namen ze de halve inventaris mee. De man wijst op de ellenlange rij bier- en wijnglazen. 'Ik heb er alleen geen ruimte voor. Bovendien vrees ik dat ik dan mijn eigen beste klant wordt, ha ha.'

Roestige handzaag

Voor anderen houdt de veiling niet meer in dan keiharde business. Een man uit Beilen open binnenkort een horecagelegenheid en zoekt naar geschikt terrasmeubilair. 'Verder heb ik niets met het park. Ben er maar een keertje geweest. Dat was 35 jaar geleden.' Een andere man pent tussen de vele aangeboden bureautafels bij het Safarirestaurant aantallen in zijn boekje. 'Als ik dit te pakken krijg, dan gaat het op transport richting Oost-Europa.' In de werkplaats krioelen de mensen om de vele compressors, zaagtafels, buffertanks, stofzuigers en diverse elektrische apparatuur. Een man werpt een blik in een gebutste gereedschapskist en vist er een roestige handzaag uit. 'Dit hoort thuis in een museum', bromt hij, waarop hij de zaag terug in de kist werpt.

Naast de veilingbezoekers gebruiken enkelen de tijdelijke openstelling van het dierenpark om voor de laatste maal herinneringen op te halen. Een man en vrouw schieten samen plaatjes van elkaar bij de voormalige berenkuil. 'Twintig jaar geleden kwamen we hier met de kinderen. Dan beweerde ik dat papa nog gevochten had met één van die beren.' De man zendt de foto door naar zijn reeds volwassen zoon. 'Even kijken of hij het nog weet. Of hij zelf nog iets van zijn gading bij de inboedel heeft? 'Het liefst zo'n wegwijsbordje. Dat vind ik nou echt een mooi souvenir. Helaas staan die niet op de kavellijst.'