Testdagen Wildlands trekken duizenden mensen

Emmen - Het nieuwe belevenispark Wildlands gaat voor zeker. Op 24 maart opent het belevenispark officieel de deuren voor publiek, maar in de afgelopen weekenden werden duizenden abonneehouders alvast een sneak peek gegund.

Met deze testdagen wenst de spiksplinternieuwe zoo de laatste plooien glad te strijken voordat Koning Willem-Alexander het lintje op 18 maart doorknipt. Het publiek liet die kans niet liggen en kwam in busladingen de vernieuwde toeristische trekpleister bewonderen, die straks 1,3 miljoen bezoekers per jaar moet trekken. Milde kritiek en grote bewondering wisselden elkaar af.

'Beetje eng bij de krokodillen'

Afgelopen zaterdag zag het weer zwart van de mensen. Bij het betreden van Jungola slingert een mensenstroom de met bamboe omgeven kronkelweggetjes richting het immense buitenverblijf van de olifanten. In de enorme kas is de klamme, tropische hitte een klap in je gezicht na de frisse buitenlucht. Het dichtbegroeide oerwoud met hier en daar rieten huisjes op palen, zit vol kwetterende vogels, over daken springende ringstaartmaki’s en behendig slingerende apen. Nel Houwaard uit Hardenberg stapt net uit de boot bij de Rimbula River. ‘Beetje eng bij die krokodillen, maar voor de rest hartstikke leuk!’ De kinderen van de familie Meijer uit Nijverdal stuiteren de boot uit en willen meteen nog een keer. ‘Dat wordt rondje nummer drie’, verzucht vader Meijer. Een prachtplaatje is de stilistisch fraai vormgegeven Vlindertempel, die met zijn verzakte ruïnes en vele doorkijkjes de expeditiedrift bij jong en oud opwekt. Een ouder heerschap bestijgt puffend een onregelmatige trap naar het hoogste punt. ‘Of het te doen is? Tuurlijk, ik heb mijn vrouw bij de ingang achtergelaten.’

Mantelbavianen

In het werelddeel Serenga is de uitgestrekte savanne is nog geen dier te bekennen op deze testdag. Enkel de geitjes op de kinderboerderij, de prairiehondjes en de mantelbavianen in hun eigen imposante arena laten hun gezicht zien. Voor Dientje Meijer uit Nieuw-Amsterdam maakt het allemaal niet uit. Zij verbaast zich echter vooral over de omvang van het nieuwe park. ‘Van buiten bezien verwacht je zo’n immense oppervlakte niet. Nog mooier is als de bomen straks in bloei staan. Dat onttrekt de flatgebouwen een beetje aan het zicht.’ De route begeeft zich verder door enkele lege treinstellen, met straks kamelen en neushoorns aan weerszijden. Een groepje mensen wrijft zich er alvast in de handen. Hun appartementen bevinden zich aan de overkant van de straat en dankzij het uitzicht over het park stijgt de waarde vast met 10.000 euro, beweren ze met een vette knipoog.

Rotte vis

In Nortica, het ‘ijzige’ deel van het park, springt Fenna Sikken soepel uit de Arctic 1, de 4D-simulator waar bezoekers zogenaamd op poolexpeditie gaan in een speciaal onderzoeksvliegtuig. ‘Het is net of ik mijn jeugd weer herbeleef’, lacht ze. De zoon van de familie Van Heusden uit Hoogeveen vond de simulator geweldig, maar er is een ding was leuker: ‘Een pinguïn zat ons net achterna!’ De vrolijk waggelende vogels lopen namelijk vrij door het park. Een vrouw probeert ze te aaien, maar een medewerker raadt dat af. ‘Als ze schrikken, poepen ze wild in het rond. Dan stinkt u voor de rest van de dag naar rotte vis.’ Via de zonnebadende zeeleeuwen, komen we uit bij de ongekroonde koningen van Wildlands: de ijsberen, die vanaf hun berg een uitzicht hebben over het hele park. De familie Olijve uit Hoogeveen was net getuige van de ijsberenshow. ‘De speakers deden het niet, dus we konden niets verstaan. Dat was wel jammer.’

Achteraf verliep de testdag nagenoeg rimpelloos. Veel lachende gezichten en weinig ernstige klachten. Kinderziektes plaagden de techniek hier en daar. Ook is er behoefte aan informatiebordjes bij de diverse dieren. Gezien het aantal kilometers die bezoekers maken, is hier en daar een bankje geen overbodige luxe, oordeelden velen. Bovenaan de lijst met kritische noten staat echter de alomtegenwoordige muziek. Voor velen mag het volume wel op nul. Of zoals een van de bezoekers het samenvatte: ‘In de echte rimboe heb je toch ook geen soundtrack?’ Aankomend weekend vinden de laatste twee testdagen plaats.