Dak Atlas Theater steiler dan skipiste

Emmen – De hellingshoeken van het dak van het in aanbouw zijnde Atlas Theater in Emmen zijn steiler dan zwarte skipistes. De oppervlakte van het dak is bijna net zo groot als een voetbalveld en weegt 125 kilo per vierkante meter.

Bij een gemiddelde regenbui valt ongeveer 60.000 liter water op het dak, dat is 6.000 emmers vol. De bloemen en planten op het dak zuiveren het water. Dit water kan daarna gebruikt worden voor bijvoorbeeld het nijlpaardenbassin.

Abseilers

Met man en macht werken abseilers aan het dak op het Atlas Theater. Zij zijn speciaal opgeleide dak-hoveniers, aldus Walter van Werken van hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep. ‘Het dak is behoorlijk schuin en hellend. Daarom zijn er op verschillende plekken ankerpunten gemaakt. Abseilers kunnen zich zekeren aan deze punten en veilig het dak op.’

Hoge spierbelasting

Een team van ongeveer vijf man werkt aan het dak in Emmen. Voor deze extreme hellingen heeft het personeel een extra klimcursus gehad in een klimhal. ‘Daarnaast zijn er nog trainingen geweest op het dak zelf. Ook het materiaal heeft meer aandacht nodig. Je schep of hark moet je zekeren. De hoveniers werken in diensten omdat de spierbelasting behoorlijk hoog is. Het is best vermoeiend omdat je in een onnatuurlijke houding staat, maar de hoveniers vinden het een mooie klus.’

Vlinders

De afwerking bestaat bijvoorbeeld uit 35 soorten wilde bloemen, kruiden, grassen en planten. De bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Voordat er planten kunnen groeien, moet er een robuuste onderlaag liggen. Daarom komt er eerst een rubberen mat op het dak. Op die mat komen horizontale kunststof ‘banaantjes’. Daar blijft de grond goed op liggen. Vervolgens worden en matten van ongeveer 20 meter lang uitgerold. Op die matten zitten de grassen, kruiden en bloemen.