EOP-platform verbaast zich over besluit hoogte windmolens

Regio - EOP-Platform De Monden is verbaasd en verontwaardigd over de presentatie woensdag van windturbines op de Pottendijk in De Monden. In een schrijven halen ze hard uit naar wethouder René van der Weide en het college van b en w van Emmen.

De initiatiefnemers van het windmolenpark, Raedthuys en Yarden Energy, presenteerden woensdag hun voorstel in hotel Van der Valk in Nieuw-Amsterdam. Ze willen in het gebied twintig windturbines plaatsen van tweehonderd meter hoog. ‘Ze willen het gehele gebied vol zetten, inclusief de wettelijke turbinevrije aanvliegroute van Heli Holland. Van het laatste, is de gelegenheidscombinatie klaarblijkelijk niet op de hoogte gesteld door de verantwoordelijk wethouder’, schrijft het platform.

Volgens het platform voelen inwoners van het gebied rondom de Pottendijk zich zwaar besodemietert door de wethouder en het college van B. en W. Vooral de hoogte wekt verbazing bij het platform. ‘Het heeft er ook alle schijn van dat de wethouder, op advies van de Raedthuysgroep, heeft ingestemd met aanpassing van de hoogte naar 200 meter, want 150 meter is ineens niet meer de maximale hoogte’, aldus het platform.

'Forse beloning'

Ook is het platform niet blij met de voorgestelde compensatie van de initiatiefnemers van het windmolenpark. ‘De inwoners van het gebied mogen blijkbaar geen enkel voordeel van de turbines hebben, terwijl er door de gelegenheidscombinatie bakken met onevenredig veel geld aan wordt verdiend en daarnaast wordt een kleine groep mensen die de gronden kan verpachten fors beloond’, schrijft het platform.

Het plaatsen van zonnepanelenals vorm van compensatie vindt ze maar niets. ‘De oude tijden van de vervening, waar geoordeeld werd door anderen over de belangen van bewoners zonder hun mening mee te nemen in de afweging, herleven weer onder bezielend leiding van een wethouder die het allemaal prachtig lijkt te vinden’, aldus het platform.

Gesprek met raadsfracties

EOP-Platform De Monden wil een gesprek met de fractievoorzitters van alle partijen in de Emmer gemeenteraad. ‘Wij accepteren dit soort eenzijdige beslissingen niet en willen van de fractievoorzitters horen hoe zij hierover denken.’

Het EOP-Platform De Monden is het overlegorgaan van Dorpsbelangen Emmer-Compascuum, Plaatselijk Belang Roswinkel, Plaatselijk Belang Emmer-Erfscheidenveen, Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge, Plaatselijk Belang Weerdinge en Plaatselijk Belang De Foxel-Scholtenskanaal.

Lees ook:
'Liever een AZC dan een windpark op Pottendijk'