Werkman en de Chassidische Legenden

Nieuw Dordrecht - Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht toont van 13 december 2015 t/m 27 maart 2016 de expositie: “Werkman en de Chassidische Legenden”.

De expositie laat twintig reproducties van litho’s zien, die afkomstig zijn uit een speciale uitgavevan het Werkman-boek “Chassidische Legenden”. Daarnaast is er een aantal authentieke drukwerken te zien van Werkman. De expositie vindt plaats in het kader van het “Werkman-jaar, omdat de drukker zeventig jaar geleden werd gefusilleerd.

De Chassidische Legenden zijn een verhaal over een mystiek-religieuze beweging onder de Joodse gemeenschap in Oost Europa in het midden van de 18de eeuw. Filosoof Martin Buber publiceerde daarover in zijn boek "Die Legende des Baalscherm" (1932), dat voor Werkman de inspiratie was voor zijn Chassidische werken. Jans Brands, grondlegger van Museum Collectie Brands,  raakte bevriend met prof. Hendericus Prakke, directeur van Uitgeverij van Gorcum in Assen en voorzitter van het Drents Genootschap, die onder de indruk was van Jans verzameling boeken en voorwerpen. Prakke, bewonderaar van het werk van Werkman, schonk Jans exemplaar nr. 153 van de eerste speciale genummerde uitgave van de Chassidische Legenden en een aantal authentieke drukwerken.

Museum Collectie Brands organiseert aansluitend aan de expositie een aantal museumdiners, waarbij bezoek aan de tentoonstelling en een lezing of film over Werkman worden gecombineerd met een driegangendiner. Meer informatie: www.collectie-brands.nl