Code rood: geen werk, geen geld?

Meppel - Code rood in het Noorden van het land, wat gebeurt er als daardoor je werk vervalt? Krijg je dan ook geen geld? CNV Vakmensen kreeg hierover veel telefoontjes en geeft antwoorden.

CNV Vakmensen geeft op de website enkele voorbeelden. De school is dicht, de leerkrachten en kinderen zijn vrij. Het schoonmaakbedrijf geeft aan dat je niet hoeft te komen. Krijg je nu geen salaris? Zeker wel, vindt het CNV. 'Het schoonmaakbedrijf krijgt de uren ook gewoon betaald. Dus de schoonmaker ook. De werkgever had de schoonmaker ook kunnen vragen extra werk te doen.'

Veel bussen reden niet. Dat betekent dat uitzendkrachten, die als buschauffeur zijn ingeroosterd, noodgedwongen thuiszitten. Sommige uitzendbureau’s zeggen nu: geen werk, geen salaris. Is dat terecht? CNV vindt van niet. 'Je stond tenslotte daadwerkelijk ingeroosterd. Op dat moment hoor je dus ook je salaris te krijgen. Maar helemaal zeker is het niet: het hangt ook af van de kleine lettertjes in je contract.'

In de zorg is het werk er wel, maar is er een ander probleem: het lukt werknemers niet om op hun werk te komen. Een kwestie van overmacht. Dit is een andere situatie dan de eerdere voorbeelden. De werkgever biedt wel werk aan, maar de werknemer kan door omstandigheden niet komen. Daar kan niemand wat aan doen. De werkgever niet, maar ook de werknemer niet. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk.

Kan een werkgever je dwingen om bij code rood een vrije dag op te nemen? Nee, dat kan niet zomaar.
Er zijn verschillende situaties mogelijk:
  • Je wilt wel werken, maar het werk is er niet (zoals hierboven bij de schoonmaker en de buschauffeur). In dat geval kan de werkgever niet zomaar een verlofdag afboeken.
  • Je werkgever heeft wel werk voor je, maar het lukt je niet om er te komen. Een kwestie van overmacht. Daar kan niemand wat aan doen. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk. Dat moet wel in overleg met je werkgever. Als je die dag fulltime zou werken, kan het je dus een halve vakantiedag kosten.
www.cnvvakmensen.nl