Openbaar vervoer ligt plat door ijzel

Regio - Door ijzel in Groningen, Friesland en Drenthe is in deze provincies slecht zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Ook het busvervoer ondervindt ernstige hinder. De bussen van Qbuzz rijden niet en ook Arriva houdt bussen in de remise.

IJsafzetting aan de bovenleiding blokkeert het contact tussen de stroomafnemer op de trein en de bovenleiding. Hierdoor ontstaat vertraging en op sommige trajecten is er geen treinverkeer mogelijk.  

Door de extreme weersomstandigheden is het gevaarlijk om de weg op te gaan. Dit heeft tot gevolg dat treinpersoneel van NS en Arriva in de noordelijke provincies niet op tijd op hun werk kan komen.

Algemeen beeld

  • Zwolle-Leeuwarden: tussen Zwolle en Akkrum zeer beperkt treinverkeer, tussen Akkrum en Leeuwarden rijden geen treinen.
  • Zwolle-Groningen: tussen Groningen en Assen zeer beperkt treinverkeer, tussen Assen en Groningen rijden geen treinen.
  • Zwolle-Emmen: tussen Marienberg en Coevorden rijden geen treinen.
  • Arriva: zowel het bus- als het treinverkeer in de noordelijke provincies heeft te maken met veel vertraging en uitval van bussen/treinen.
  • Arriba: Zwolle-Mariënberg en Emmen-Coevorden wordt een halfuursdienstregeling gereden.

Volgens Arriva rijden de QLiners in het noorden weer, maar reizigers moeten wel rekening houden met vertraging.

De bussen van Qbuzz rijden vandaag niet. Zowel in Drenthe, Groningen en Zuid-Oost Friesland. Morgenochtend bekijkt de busmaatschappij of het dan wel verantwoord is om te gaan rijden.

Houdt u rekening met vertraging van meer dan 60 minuten. Het inzetten van vervangend busvervoer is nauwelijks mogelijk.

Naar verwachting zal deze situatie aanhouden tot 12.00 uur.