KNMI trekt code rood in: 'blijf alert op de weg'

Regio - KNMI heeft dinsdag aan het begin van de middag code rood ingetrokken, maar het blijft uitkijken op de wegen in de noordelijke provincies. Die werden dinsdagochtend geteisterd door flinke ijzel.

In de provincies Drenthe, Groningen en Friesland werd dinsdagochtend code rood afgegeven, vanwege zeer verraderlijke ijzel. Die waarschuwing bleef tot na het middaguur geldig, waarna KNMI overschakelde op code oranje. Een woordvoerder van KNMI zegt dat het weer dinsdagochtend 'een behoorlijke impact op de samenleving heeft gehad'. Voor vanavond en morgen blijft KNMI waarschuwen voor gladheid. Code oranje blijft in ieder geval tot middernacht van kracht.

Bussen gaan niet de weg op en ook het treinverkeer ondervindt veel last van de ijzel. Volgens Arriva rijden de QLiners in het noorden weer, maar reizigers moeten wel rekening houden met vertraging.

Er rijden tussen Zwolle en Groningen en tussen Zwolle en Leeuwarden veel minder treinen. De vertraging is meer dan een uur. Op de snelwegen, zoals de A28 en de A37, rijden automobilisten erg langzaam, maar er zijn volgens de Verkeersinformatiedienst ook aanrijdingen en glijpartijen.

De nieuwjaarsreceptie van de provincie Drenthe is afgelast, evenals alle zittingen van de rechtbank Noord-Nederland.

Scholen, bossen en bibliotheken

Veel scholen in de noordelijke provincies zijn gesloten, of laten de eerste lessen van de dag vervallen. Zo blijven alle openbare basisscholen in de gemeente Westerveld vandaag dicht. Ook csg Dingstede in Meppel laat vandaag alle lessen vervallen, evanals RSG Stad en Esch in Meppel en Diever. Zij vinden het onverantwoord de leerlingen de weg op te laten gaan. 

Staatsbosbeheer raadt af om de bossen in te gaan, aangezien door ijzel de takken van de bomen erg zwaar zijn geworden en deze hierdoor gevaarlijk zijn.

Ook blijven vandaag veel bibliotheken in Drenthe dicht. Bel voor meer informatie met tel. nr. 088-0128000.

Waar wordt er gestrooid?

Bekijk op de site van Rijkswaterstaat waar er precies wordt gestrooid, maar volgens Rijkswaterstaat ondervinden ook de strooiwagens last van de gladheid, zo meldt een woordvoerder op Radio 2. Rijkswaterstaat heeft tussen maandagavond 18.00 uur en dinsdagochtend 07.00 uur een miljoen kilo zout op de wegen in de noordelijke provincies gestrooid.

Op veel plekken in het noorden wordt ondertussen op de weg geschaatst:

*Weer Alarm van kracht. - Scholen blijven dicht! **Verlaat uw huis niet, indien niet nodig! *** Bussen rijden rondom...

Geplaatst door Noodweer Nederland. op maandag 4 januari 2016