Kans op grote overlast door ijzel maandagavond

Regio - De sneeuwval in het noordoosten gaat maandagavond over in regen, maar doordat het aan de grond blijft vriezen kan op veel plaatsen verraderlijke gladheid ontstaan. Ook op plaatsen waar gestrooid is kan het glad worden. Dit meldt Weeronline.

In Drenthe en delen van Friesland is het winters met vorst en lichte sneeuwval. De lichte sneeuwval zal maandagmiddag afnemen en daarmee tijdelijk ook de kans op gladheid. Daarna neemt de kans op grootschalige overlast door gladheid sterk toe. De lucht wordt zachter en de neerslag zal overgaan van sneeuw in regen. Doordat de temperatuur aan de grond onder het vriespunt ligt zal de regen vastvriezen en verraderlijke gladheid veroorzaken.

VID spreekt van gladheid ten noorden van de lijn Harlingen - Coevorden.

Vooralsnog heeft het KNMI code geel afgegeven. Gezien de grootschaligheid van de situatie zal dat later opgewaardeerd worden naar oranje en mogelijk rood (weeralarm). IJzel is zeer verraderlijk. De onderkoelde regen valt op de grond en bevriest direct. Er ontstaat dus een gladde ijsspiegel op de weg. Dit is zeer verraderlijk en zorgt altijd voor veel ongelukken.

Opletten geblazen op de weg

De weggebruiker kan maandagvond door de veranderende weersituatie gemakkelijk op het verkeerde been worden gezet. Doordat de sneeuw overgaat in regen zou je kunnen denken dat de conditie op de weg verbetert, maar niets is minder waar. Zodra de temperatuur van de weg onder nul daalt zal de regen vastvriezen en een ijskorst vormen. Deze snel optredende vorm van gladheid is niet alleen gevaarlijk doordat hij moeilijk te zien is, maar ook doordat ijzel veel lastiger is tegen te gaan door de gladheidsbestrijdingsdiensten. Eenmaal bevroren vormt de regen een harde korst die met het gestrooide zout lastig is weg te krijgen. Daarna zal het zout wegspoelen waardoor de strooiwagens meerdere rondes zullen moeten maken.

Aanhoudende gladheid

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag maakt het noordoosten opnieuw kans op gladheid door winterse neerslag en bevriezing. Ook het vooruitzicht naar donderdag laat in de nacht vorst zien en afhankelijk van de hoeveelheid neerslag is ook dan kans op gevaarlijke situaties.