Gemeente Emmen op vingers getikt om carbidbeleid

Emmen - De gemeente Emmen heeft een potje gemaakt van het beleid rondom carbidschieten op oudejaarsdag. Dat stelde de bestuursrechter dinsdag in Groningen.

Twee bewoners van de wijk Noordbarger waren naar de rechter gestapt. Zes jongens willen op een veld in de buurt met oudejaarsdag carbidschieten en de bewoners vinden dat dit te veel geluidsoverlast geeft. 'Wijzelf en onze huisdieren hebben er last van.' Vorig jaar gebeurde het ook en maakten ze vergeefs bezwaar.

De rechter heeft de bezwaarmakers dit jaar in het gelijk gesteld. Het carbidschieten gebeurt namelijk volgens de algemene plaatselijke verordening te dicht bij de woonwijk. Het mag dus eigenlijk niet, maar volgens de gemeente zou de burgemeester het schieten gedogen. Een officieel, juridisch geldig gedoogbeleid ligt er echter niet.

'Rommelige situatie'

Een van de bewoners heeft de gemeente daarop gevraagd handhavend op te treden als de jongens toch gaan schieten. Dat verzoek werd door de gemeente afgewezen. 'De gemeente heeft zo een ontzettend rommelige situatie gecreëerd', zei de rechter. 'Dat is haar aan te rekenen.'

Volgens de verantwoordelijke ambtenaar probeerde de gemeente telkens met de bewoners tot een oplossing te komen. 'We willen gewoon voor iedereen een prettige oud en nieuw.' De rechter was vernietigend over hoe de gemeente heeft gehandeld. 'Dat moet u volgend jaar echt anders regelen.'

Compromis

De gemeente, bezwaarmakers en carbidschieters kregen nog de kans op de gang van de rechtbank met elkaar een compromis te sluiten over wat er dit jaar moet gebeuren. 'We hebben al minder en kleinere bussen en we hebben ook alle spullen al gekocht', zei organisator Daniël Latour.

Bezwaarmaker Jan de Vries hield echter de poot stijf. Daarop nam de rechter de beslissing:  carbidschieten op deze locatie is verboden. Maar of de gemeente nu gaat optreden als de bussen over twee dagen wel op het veld worden gezet, dat is niet duidelijk. 'Wij gaan nu nog in gesprek met de gemeente over wat we het beste kunnen doen', zei Latour na de zitting. (ADP)