Geen levenslang voor Hoogeveense moordbroers

Hoogeveen / Dwingeloo / Exloo – De 31-jarige Admilson R. uit Hoogeveen is veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank legde de een jaar jongere Marcos R. alleen een celstraf van dertig jaar op.

Volgens de rechters heeft Admilson zich schuldig gemaakt aan moord en beroving met doodslag. Zijn jongere broer heeft een moord op zijn geweten en diefstal met de dood ten gevolg. Na de uitspraak schreeuwde Admilson; 'Dit kan toch niet, ik moet levenslang'.

Gratieverzoek

Tegen de beide broers was levenslang geëist. De rechtbank vindt een levenslange celstraf te ver gaan, omdat in de praktijk een levenslange celstraf in Nederland daadwerkelijk tot de dood achter de tralies betekent. Volgens de wet is het mogelijk om een gratieverzoek in te dienen. 'Vanaf 1986 is een dergelijk verzoek nog maar een keer ingewilligd. Om een terminale gedetineerde thuis te laten sterven', aldus de rechter.

Berend werd in november 2012 wandelend met zijn hondjes in het bos om het leven gebracht met een vuurwapen. De man werd kort voor zijn dood naar zijn pincode gevraagd. Een jaar later werd het echtpaar in Exloo het slachtoffer, nadat zij dagenlang door de broers waren geobserveerd. Het echtpaar werd door verstikking om het leven gebracht, nadat eerst 25.000 euro van de spaarrekening naar de lopende rekening was overgeboekt. Per abuis werd de pincode van de lopende rekening door de broers verbrand (ADP).

Hoewel de jongere broer enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is en zijn rol kleiner is dan die van zijn broer, legt de rechtbank ook aan hem een gevangenisstraf op van dertig jaar. De ernst van de feiten laten naar het oordeel van de rechtbank een lagere straf niet toe. Aan hem wordt geen verdere maatregel opgelegd.

Schadevergoeding

Daarnaast veroordeelt de rechtbank beide broers tot vergoeding van de materiele schade aan de nabestaanden. Zo heeft de weduwe van Berend Smit, Ciska Postma, een bedrag van 35.000 euro toegewezen gekregen.
Voor toewijzing van de gevorderde vergoeding voor affectieschade en shockschade ziet de rechtbank onder het huidige nationale én internationale recht geen mogelijkheden.

De uitspraken zijn te lezen via deze link en deze link.

Lees ook:
Admilson smeekt rechters broer Marcos niet tot levenslang te veroordelen
Levenslange gevangenisstraf geëist tegen broers
Woede om Hoogeveense moordbroers
Deskundigen niet eens over tbs advies Admilson R.
Moordbroers; de één moordde om geld, de ander om te moorden