Admilson smeekt rechters broer Marcos niet tot levenslang te veroordelen

Assen - 'Mevrouw en meneer de rechter; geef Marcos een straf die voor mij aanvaardbaar is, dan ga ik niet in hoger beroep'. Deze woorden richtte Admilson, zonder medeweten van zijn advocaten, als laatste woorden tot de rechtbank in Assen.

Een verrassend slot van een vijf dagen durend proces.

Admilson (31) en zijn één jaar jongere broer Marcos R. uit Hoogeveen hoorden maandag beiden een levenslange celstraf eisen. Levenslang betekent in Nederland levenslang. Hoewel volgens het Europees recht een tot levenslang veroordeeld de mogelijkheid heeft een gratieverzoek in te dienen, is toch een levenslange celstraf daadwerkelijk juist in Nederland levenslang. Want, dergelijke gratieverzoeken worden in dit land immers nagenoeg niet ingewilligd. Bij hoge uitzondering, als een stervende gedetineerde zijn laatste adem thuis wil uitblazen, bijvoorbeeld. 

De broers uit Hoogeveen worden verweten Berend Smit uit Dwingeloo in 2012 en het echtpaar Veenendaal in Exloo in 2013 te hebben vermoord. Met voorbedachte rade. Koelbloedig en berekenend, aldus de officier van justitie. De advocaten van de broers pleitten voor een lange celstraf, mogelijk aangevuld met tbs met dwangverpleging. Alle raadslieden zien niets in een levenslange straf.

Tijdens het slotwoord nam alleen Admilson het woord. 'Nu ik van de drugs af ben, besef ik wat ik heb gedaan. Wat voor een schade ik heb aangericht. Ik heb er niet bij stil gestaan dat ik bij tientallen mensen het leven overhoop heb gegooid. Ik heb niets meer dan dood en verderf gezaaid.' De man zei geen woorden te vinden voor wat hij heeft gedaan. 'Een sorry zeg je in een kroeg als je tegen iemand aanstoot. Ik wou dat het een materialistische daad was, dan hadden deze mensen die ik heb vermoord nog geleefd.'

Hij vervolgde zijn verhaal met een verzoek. Dit deed hij zonder medeweten van zijn advocaten, zei de man. 'Mevrouw de rechter, mevrouw de voorzitter, meneer de rechter. Mijn broer Marcos heeft niet gemoord. Hij vond gamen in de nacht en slapen overdag belangrijker. Maar ik gaf hem geen andere keus dan mee te doen. Hij is niet onschuldig en verdient ook een hoge straf. Maar wel een straf die aansluit bij zijn daden. Een straf die voor mij ook aanvaardbaar is. Dan ga ik niet in hoger beroep. Ook al is mijn vonnis levenslang. Dank u wel.'

De rechtbank doet 24 november uitspraak. Beide broers hebben aangegeven bij de uitspraak aanwezig te zijn.