Levenslange gevangenisstraf geëist tegen broers

Hoogeveen / regio - Tegen de twee broers Admilson (31) en Marcos (30) R. uit Hoogeveen is maandag voor de rechtbank in Assen voor beiden een levenslange celstraf geëist.

De officier van justitie wil geen onderscheid maken tussen de beide broers, omdat beiden in haar ogen nagenoeg een evenredige stempel hebben gehad in deze drie moorden. Volgens het OM staat vast dat de broers in november 2012 en juli 2013 de wandelende Berend Smit op het Dwingelderveld en het echtpaar Veendendaal in Exloo 'koelbloedig' en 'berekenend' om het leven hebben gebracht. Als motief hadden de mannen 'snel rijk worden'.

Verstikking

Berend werd wandelend met zijn hondjes in het bos om het leven gebracht met een vuurwapen. De man werd kort voor zijn dood naar zijn pincode gevraagd. Een jaar later werd het echtpaar in Exloo het slachtoffer, nadat zij dagenlang door de broers waren geobserveerd. Het echtpaar werd door verstikking om het leven gebracht, nadat eerst 25.000 euro van de spaarrekening naar de lopende rekening was overgeboekt. Per abuis werd de pincode van de lopende rekening door de broers verbrand.

Dwaalsporen

De buit was daardoor gering. Volgens de officier zat een opbouw in het plannen om te moorden. De tweede (dubbele) moord in Exloo was beter uitgedacht en beraamd dan de moord op Berend Smit. Bovendien hadden de mannen in de periode tussen deze beide moorden voldoende tijd gehad om zich te bedenken. Iets wat de zaak in de ogen van de aanklager alleen maar ernstiger maakt. Na de moorden probeerden de broers dwaalsporen uit te zetten en de agenten op het verkeerde been te zetten. Dit lukte bijna in de moordzaak in Exloo. Aanvankelijk werd van zelfmoord uitgegaan. Door de aanhoudendheid van de nabestaanden ging het onderzoek verder en bleek het echtpaar te zijn vermoord.

Nieuwe moord

De broers waren kort voor de aanhouding weer bezig met het uitzetten van een nieuwe moord. Nu in Brabant. Deze keer moest het een perfecte moord worden, waarbij geen sporen zouden worden achter gelaten. Zo bleek uit de gesprekken tussen de broers die door de politie werden getapt. De mannen hoopten van hun gemaakte fouten te leren. De nieuwe plannen werden verijdeld doordat de agenten de woning in Hoogeveen binnenvielen.

Daadwerkelijk levenslang

Levenslang betekent in Nederland daadwerkelijk levenslang, waar 36 veroordeelden de rest van hun leven achter de tralies zitten. Volgens de officier wordt een gratieverzoek tot vrijlating niet of nauwelijks gehonoreerd. De aanklager vindt dat alleen de conclusies van het Pieter Baan Centrum moeten worden overgenomen. Hieruit blijkt dat de mannen niet lijden aan ziekelijke of persoonlijke stoornissen en heeft een tbs met dwangverpleging geen enkele zin.

Naast de levenslange celstraf eiste de officier van justitie voor de nabestaanden een schadevergoeding van ruim twee ton. Dinsdag komt de verdediging aan het woord en krijgen de broers de gelegenheid hun laatste woord te laten horen. (ADP)