Bijzonder naslagwerk historische penningen

Nieuw-Dordrecht - Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht herbergt sinds vijf jaar de collecties van de in dat dorp geboren en opgegroeide Jans Brands.

Een belangrijk onderdeel in de collectie van Jans Brands, is zijn grote verzameling van enige honderden penningen en munten. Daarnaast verzamelde hij alles wat er mee te maken had: penningstempels, kleine weegschaaltjes waarop gouden en zilveren munten gewogen werden en tientallen boeken en naslagwerken over penningen en munten.

Het meest opvallende, maar ook het meest bijzondere naslagwerk op dat gebied bestaat uit een publicatie in drie delen over penningen die betrekking hebben op de vorsten van Holland. Het naslagwerk draagt voluit de volgende indrukwekkende titel: `Historie der Nederlandse vorsten uit de huizen van Beieren, Bourgondie en Oostenrijk, sedert de regering van Albert, graaf van Holland tot de dood van keizer Karel V'. Een beschrijving van duizend penningen door Frans van Mieris, gedrukt en uitgegeven door Pieter de Hondt in `s Gravenhage in 1732. De drie boeken, ruim 280 jaar oud, zijn zo groot als een koffietafeltje: 50x35 cm en ieder deel telt bijna 500 bladzijden.

Verspreid over die 1500 pagina's worden 1000 penningen beschreven met de beeltenissen van de graven en heersers over Holland in de periode 1336-1558. Frans Mieris (de jonge) was de kleinzoon van de bekende schilder Frans Mieris (de oude). Ook de kleinzoon was, evenals zijn vader Willem Mieris en zijn grootvader, een niet onverdienstelijk schilder. Daarnaast ging zijn belangstelling uit naar penningen en historie. Hij was een verwoed penningenverzamelaar. Frans Mieris heeft ook een aantal boeken over de geschiedenis en staatkunde van Holland op zijn naam staan. Een ander bekend boek van hem over penningen is getiteld:

`Beschrijving der bisschoppelijke munten en zegels van Utrecht'. De vaderlandse geschiedenis beschreef hij in het boek: `Groot charterboek der graven van Hoilland en Zeeland, en heren van Friesland, beginnende met de eerste en oudste brieven van die landstreken en eindigende met de dood van onze gravinne, vrouwe Jacoba van Beieren'. Die laatste twee boeken bevinden zich helaas niet in de Collectie Museum Brands.
 

Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht herbergt sinds vijf jaar de collecties van de in dat dorp geboren en opgegroeide Jans Brands. Zijn collectie bestaat uit verschillende verzamelingen: (oude) boeken, (70.000 stuks), en allerlei voorwerpen, (30.000 stuks), variërend van gebruiksartikelen uit grootvaders tijd, tot echte oude, waardevolle museale stukken van historische en archeologische aard.