Woede om Hoogeveense moordbroers

Dwingeloo - Nabestaanden van Berend Smit en het echtpaar Veenendaal hebben donderdag in de rechtbank in Assen gesproken over de moord op hun naasten.

Ze deden dit in bijzijn van de van drievoudige moord verdachte broers Admilson (31) en Marcos R. (30) uit Hoogeveen.

De twee hebben bekend dat ze in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo hebben doodgeschoten. Ook hebben ze bekend het echtpaar Veenendaal (beiden 77 jaar) uit Exloo in juli 2013 door verstikking om het leven te hebben gebracht.

Nadat dinsdag tijdens de eerste van vijf procesdagen al gruwelijk en pijnlijk ter tafel was gekomen hoe de Hoogeveners Berend Smit in 2012 en het echtpaar Veenendaal in Exloo in 2013 om het leven hebben gebracht, volgde een dag later het relaas van de deskundigen. Die zijn het niet geheel met elkaar eens of Admilson R. de drie moorden in Drenthe geheel of gedeeltelijk moet worden aangerekend.

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht vindt dat R. volledig toerekeningsvatbaar is en niet in aanmerking komt voor een tbs behandeling. De psychologen en psychiaters die een contra-expertise (een second opinion) hebben uitgevoerd zeggen dat Admilson kampt met persoonlijkheidsstoornissen en hierdoor verminderd toerekeningsvatbaar is. Zij adviseren een langdurige tbs-behandeling.

Nabestaanden

Donderdag kwamen de nabestaanden aan het woord. Namens de 17-jarige zoon van Berend Smit,  las zijn moeder, de ex-vrouw van Smit, een verklaring voor. ‘Wat voor iemand ben je als je in staat bent om iemand te vermoorden? Het is als een horrorfilm. Zomaar iemand vermoorden of het niets is en voor oud vuil achterlaten in de greppel. Mijn vader krijgen we er niet mee terug, maar ik hoop oprecht op gerechtigheid en op een hele lange straf voor jullie.’

Ciska Postma, de toenmalige vriendin van Smit waarmee hij in Dwingeloo samenwoonde, nam in de rechtbank in Assen donderdag ook het woord. Ze vroeg Admilson en Marcos R. om haar aan te kijken. ‘Ik wil jullie in de ogen kijken’, zei Postma. Toen Admilson uit zichzelf zijn stoel omdraaide, duwden de parketwachten hem terug op zijn plaats ’om regels van orde en veiligheid’, zo verklaarde de voorzitter van de rechtbank.

Nabestaanden van Berend Smit en het echtpaar Veenendaal eisen 200.000 euro schadevergoeding van Admilson en Marcos R. Een deel daarvan, 58.000 euro, werd ingediend door de advocaat van Ciska Postma, de toenmalige vriendin van Smit. De zoon van Smit eiste bijna 17.000 euro.

Het proces krijgt op 26 en 27 oktober een vervolg met het requisitoir van de officier van justitie en pleidooien van de advocaten. Op 24 november doet de rechtbank uitspraak.