Deskundigen niet eens over tbs advies Admilson R.

Assen - De deskundigen zijn het niet geheel met elkaar eens of Admilson R. de drie moorden in Drenthe geheel of gedeeltelijk moet worden aangerekend.

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht vindt dat R. volledig toerekeningsvatbaar is en niet in aanmerking komt voor een tbs behandeling.

De psychologen en psychiaters die een contra-expertise (een second opinion) hebben uitgevoerd zeggen dat Admilson kampt met persoonlijkheidsstoornissen en hierdoor verminderd toerekeningsvatbaar is. Zij adviseren een langdurige tbs-behandeling.

Admilson R. staat de komende dagen samen met zijn 30-jarige broer Marcos R. terecht voor de rechtbank in Assen. Beiden worden de moord op Berend Smit op het Dwingelderveld in november 2012 en het echtpaar Veenendaal in Exloo in juli 2013 verweten. Beiden hebben de moorden bekend. Volgens deskundigen kampt Marcos R. met een laag IQ en is bij hem ADD vastgesteld. De man gebruikte drugs voordat hij werd aangehouden.  Omdat bij hem geen persoonlijkheidsstoornissen is vastgesteld wordt voor hem geen tbs-behandeling geadviseerd.

Admilson is tijdens zijn diensttijd tot twee keer uitgezonden en heeft hij naar eigen zeggen daardoor problemen gekregen. De deskundigen stellen geen posttraumatische stressstoornis (PTTS) vast. Admilson zegt stemmen in zijn hoofd te hebben, maar deskundigen denken dat de man dit veinst. Zij vinden het opvallend dat dit naar voren komt als de moorden zijn bekend.

Admilson en Marcos zijn broers die op peuter- en kleuterleeftijden uit Brazilie zijn geadopteerd. Beiden waren sterk verwaarloosd en hebben hierdoor een hechtingstoornis opgelopen. (ADP)