Moordbroers; de één moordde om geld, de ander om te moorden

Assen - Geboeid, op slippers en in een korte slobberbroek verschijnt de 31-jarige Admilson R. uit Hoogeveen in de rechtbank in Assen. Gedwongen meegebracht voor zijn vijf dagen durend proces waarin hem drie moorden in Drenthe wordt verweten.

Zijn één jaar jongere broer Marcos zit al geknipt en geschoren te wachten in zijn beklaagdenbank. Admilson wil niet voor de rechters in Assen verschijnen. Hij wil alleen donderdag komen, wanneer de nabestaanden gebruik maken van hun spreekrecht. Admilson vecht en stribbelt tegen als hij bij de gevangenis het busje in moet. En wordt vervolgens in de boeien geslagen en naar Assen vervoerd.

Snel geld verdienen

Gruwelijk en pijnlijk komt die dag ter tafel hoe de Hoogeveners Berend Smit in 2012 en het echtpaar Veenendaal in Exloo in 2013 om het leven hebben gebracht. Ze hadden geldnood en wilden snel geld verdienen, zouden zij later tegen de politie hebben gezegd. Admilson wilde aanvankelijk een rijke crimineel overvallen, want 'die verdienen niet te leven'. Alleen, de man kende geen rijke criminelen.

Glock

Tijdens zijn diensttijd weet Admilson een Glock op de wapenkamer achterover te drukken. Dat wapen gebruikte hij naar eigen zeggen later tijdens een overval op een touringcarchauffeur. Zijn jongere broer zou zijn broer hebben belet op de chauffeur te schieten, anders hadden beiden wellicht voor vier moorden terecht moeten staan. Ook bekenden de mannen inbraken. Schijnbaar is van dit alles geen aangifte gedaan en zijn beiden hier niet voor vervolgd.

Hardlopen

Admilson zegt het leger vaarwel en wordt, net als zijn jongere broer, werkeloos. De schulden stapelen zich op en de deurwaarders kloppen regelmatig aan. Er moest snel geld worden verdiend. Beiden maken plannen om iemand te overvallen.

Doelloos rijden de broers vervolgens rond door de bossen bij Dwingeloo. 'Een beetje dom kijken in de bossen.' Op het Dwingelderveld doen beiden alsof zij aan het hardlopen zijn. Beetje strekken, een beetje draaien. En dan parkeert Berend Smit zijn auto op de parkeerplaats.

Genieten van de natuur

Berend loopt alleen met zijn hondjes. Hij geniet zichtbaar van het zonnetje en de natuur. De broers verschuilen zich in een greppel en wachten hem op. De oudste richt het wapen. 'Ik schoot drie keer. BAM, BAM, BAM', verklaart hij later. De hondjes vluchten verschrikt weg.

'Jongens, wat willen jullie toch', zou Berend hebben geroepen. Ze vragen zijn pincode. Berend werkt mee en vertelt waar zijn beurs in de auto ligt. Dan bezwijkt Berend aan zijn verwondingen. Later blijkt tijdens de sectie dat vier kogels het lichaam hebben doorboord. Door beide ellebogen, in het bovenbeen en in de borst.

Bladeren

Het duurt een aantal dagen voordat het lichaam onder een bladerdek wordt gevonden. Eén van de hondjes wordt ook teruggevonden. Het dier was gedumpt in een container. Getuigen weten zich twee jongens van tussen de 20 en 30 jaar te herinneren. Ze waren aan het hardlopen, een beetje strekken en draaien. Maar de jongens zweetten niet.

Met het pinpasje van Berend wordt gepind. En dan blijft het een tijdje rustig.

Bos

Het is juli 2013 wanneer de broers weer getergd door financiële problemen op pad gaan. Deze keer wordt de Glock niet meegenomen. De broers bivakkeren een week lang in het bos, nu in de buurt van Exloo. De woning van het echtpaar Veenendaal wordt hun doelwit. Omdat de buren aan beide kanten op vakantie zijn. Via een raam klimt het stel naar binnen en kruipt onder het bed van het echtpaar. Een modderspoor verraadt de beide mannen, ze worden ontdekt.

Op vakantie

Het echtpaar wordt gedwongen een voicemail in te spreken met de boodschap dat zij op vakantie zijn. Ook moet een briefje met die tekst worden geschreven. Rond middernacht wordt via de spaarrekening van het echtpaar 25.000 euro overgeboekt. De broers binden het paar op bed vast. Met het gezicht in de kussens. De oudste broer wurgt de man, de jongste de vrouw.

De broers nemen de laptop mee en plaatsen later via deze laptop advertenties op Marktplaats. Op die manier worden beiden getraceerd.

Nieuwe moord

De woning van de broers wordt afgeluisterd. De agenten horen hoe beiden een nieuwe moord voorbereiden. Nu in het Brabantse Bergeijk. Zover komt het niet. De agenten vallen de woning binnen. De jongste slaat uiteindelijk tijdens de verhoren door. Hij pleegde de moord om geld te maken. De oudste doet op dat moment een uitbraakpoging en bekent later eveneens de gruweldaden. Niet voor het geld, maar om te moorden.

De zitting in Assen wordt morgen vervolgd. Dan komen de persoonlijke omstandigheden van de Hoogeveners aan bod en krijgen deskundigen het woord. Admilson zal niet aanwezig zijn. Hij mag met toestemming van de rechters wegblijven. Donderdag mogen de nabestaanden hun leed aan de broers uitleggen. Die woorden wil Admilson wel aanhoren: 'Zodat ze mij in de ogen kunnen kijken'.