Emmen krijgt hbo-opleiding Elektrotechniek

Emmen - De Stenden Hogeschool wil op korte termijn samen met een aantal grotere installatiebedrijven in Emmen serieus werk maken van een zogenaamde associate-degree opleiding Elektrotechniek aan de vestiging in Emmen.

Het gaat hierbij om een tweejarige opleiding elektrotechniek op hbo-niveau. Die toezegging deed Klaas Wibo van der Hoek, lid van het College van Bestuur van de Stenden Hogeschool maandagavond in Emmen bij het installatiebedrijf Harwig. Dat gebeurde tijdens een discussiebijeenkomst met staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker, ondernemers, onderwijs en overheid. Thema: de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt in Zuidoost Drenthe.

Hoge eisen

Tijdens de bijeenkomst werd door directeur Bernard Nederhoed van Harwig, mede namens een aantal collega installatiebedrijven een warm pleidooi gehouden voor een vorm van hbo-opleiding elektrotechniek in de regio. 'De eisen die gesteld worden aan bijvoorbeeld installatieontwerpers worden snel hoger. Mede door komst van ontwerptechnieken als BIM, het Bouw Informatie Model. Hierbij worden gebouwen per computer al helemaal in 3D getekend, met alle installaties er in verwerkt. Dat vraagt andere kennis dan de mbo-opleidingen in de regio kunnen bieden.'

Steun vanuit installatiebranche

Het College van Bestuur van de Stenden Hogeschool ziet de veranderende vraag naar technici ook en wil daarom samen met het regionale bedrijfsleven daar op in spelen. 'Als Stenden willen we zo’n opleiding in de steigers zetten, maar dan wel met de volle steun uit de installatiebranche. We moeten namelijk wel bereid zijn elkaars hand vast te houden', aldus Klaas Wibo van der Hoek van het College van Bestuur. 'Heeft het bedrijfsleven echt behoefte aan meer technische opleidingen op hbo-niveau hier, dan staat onze deur beslist open om die tak uit te bouwen.'

Steun vanuit de gemeente

Voor staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker is het spontane initiatief vanuit Harwig en z’n collega’s en de reactie van de Stenden Hogeschool, zoals hij het zegt 'een manier waarop het vaker moet gaan. Zo stem je opleidingen en banen op elkaar af. Een goed voorbeeld.' Ook economie- en onderwijswethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen liet zich bijzonder positief uit over het initiatief en liet weten dat de gemeente waar nodig actief zal steunen via netwerken en kennis.

Zonnepanelen

Tijdens het bezoek van de staatssecretaris werd ook bekend dat het opleidingsbedrijf TSH binnenkort in samenwerking met de gemeente Emmen een opleiding start voor monteur-zonnepanelen. Daar worden 15 mensen die langdurig werkloos zijn, in enkele maanden voor dit vak geschoold. De gemeente Emmen stelt een aantal daken van gebouwen ter beschikking, waar door de monteurs in opleiding in de praktijk het vak kan worden geleerd. Ze kunnen dan voorjaar 2016 doorstromen naar gespecialiseerde installatiebedrijven in de regio.