Zes jaar en tbs voor wurgmoord Emmen

Assen/Emmen (ADP) - De 51-jarige Bieuwkje O. uit Emmen is voor doodslag en poging doodslag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De straf is lager dat de eis van acht jaar cel en tbs met dwang, die door het openbaar ministerie (OM) eerder werd voorgesteld. De vrouw doodde haar echtgenoot Gerard Katoen door hem te wurgen met een sjaal. Daarna probeerde ze dit bij haar dochter. Het OM achtte moord en poging moord bewezen. Voor moord is sprake van voorbedachte rade en dit ontbreekt hier, vindt de rechtbank. De vrouw heeft in een opwelling gehandeld en de rechtbank acht daarom doodslag en poging doodslag bewezen.

De Emmense heeft in de nacht van 23 op 24 januari in hun woning aan de Druwerbrink haar echtgenoot met een sjaal gewurgd. Daarna probeerde ze hetzelfde bij haar dochter. Die werd wakker en begon te schreeuwen. O. werd na dit drama in het Duitse Löningen aangehouden. Ze had onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt. De vrouw vertelde meteen dat ze haar man had gedood en geprobeerd haar dochter te doden.

In het lichaam van Katoen werd 3,3 promille alcohol gemeten. Volgens het onderzoek is het ook mogelijk dat de man is overleden door een alcoholvergiftiging. De rechtbank nodigde daarom een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut uit om op een zitting hierover te horen. De toxicoloog kon niet met zekerheid zeggen dat alcohol inderdaad de doodsoorzaak is geweest. De rechtbank vindt het meer voor de hand liggen dat de man door verwurging om het leven is gebracht. ,,De hoeveelheid alcohol heeft de verwurging wel gemakkelijker gemaakt. Het had een dempend effect", aldus de rechter.

Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de vrouw kampt met depressies die door alcoholgebruik worden versterkt. De daad kan haar daardoor in verminderde mate worden aangerekend en moet ze worden behandeld. Daarnaast moet de vrouw haar dochter voor de poging haar te doden een schadevergoeding van 5000 euro betalen.