OM blijft bij eis in wurgmoordzaak Emmen

Emmen - Het openbaar ministerie (OM) blijft bij de eerder gestelde eis van acht jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 51-jarige vrouw uit Emmen.

De Emmense wordt verweten dat zij in de nacht van 23 op 24 januari haar echtgenoot in hun woning aan de Druwerbrink in Emmen heeft gewurgd. Daarna poogde ze met een sjaal haar 17-jarige dochter te wurgen. De vrouw werd na dit drama in het Duitse Löningen aangehouden. Ze had onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt. De vrouw vertelde meteen dat zij haar man had gedood en geprobeerd haar dochter te doden. Moord en poging moord acht het OM bewezen.

In het lichaam van Katoen werd 3,3 promille alcohol gemeten. Het is goed mogelijk dat de hersenen hierdoor zijn gezwollen. De man zou dan zijn gestorven door 'herseninklemming', ofwel alcoholvergiftiging. Deskundigen ontdekten bij het slachtoffer geen in- en uitwendig letsel die worden veroorzaakt door verwurging. ,,Maar door het gebruik van een brede band of sjaal hoeft dit ook niet te ontstaan", had een deskundige eerder geconcludeerd.

De rechtbank wilde meer duidelijkheid over de exacte doodsoorzaak van de echtgenoot en nodigde een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut uit om die hierover te horen. De toxicoloog kon niet met zekerheid zeggen dat alcohol inderdaad de doodsoorzaak is. De hoeveelheid alcohol in het lichaam van het slachtoffer kan volgens de deskundige dodelijk zijn, maar zij kon niet met stelligheid zeggen dat het hier om een alcoholvergiftiging ging. 'Er ontbreken nog gegevens zoals het tijdstip van de laatste inname en het buiten bewustzijn raken.'

De rechtbank doet 17 september uitspraak.