Duitse biljetten te bewonderen bij Collectie Brands

Nieuw-Dordrecht - Toen het Duitse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog een tekort aan staal en aluminium had, werd in toenemende mate het muntgeld aan het betalingsverkeer onttrokken.

Daarvoor in de plaats kwam steeds meer papiergeld. Dit Duitse noodgeld is te bewonderen in Museum Collectie Brands. Er is een heel groot album, bijna ter grootte van een kleine bijzettafel, met daarin vele honderden kleurrijke biljetten uit veel verschillende Duitse landstreken en steden.

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd Duitsland verpletterend verslagen door de geallieerden. Bij de Vrede van Versailles in 1919 kreeg het land een enorme oorlogsschatting opgelegd. Duitsland moest 138 miljard goudmark als herstelbetalingen betalen aan Europa. Daardoor ontstond in het land een gierende inflatie, waardoor bankbiljetten ontstonden met enorme bedragen erop.

Het lukte Duitsland niet om de enorme opgelegde herstelbetalingen aan de rest van Europa te voldoen. Daardoor ontstond er een toenemende ekonomische chaos in het land en verarmde de Duitse bevolking. Mede daardoor gingen steeds meer grote steden en landsdelen hun eigen, vaak kleurrijke noodgeld drukken en uitgeven.

Tegen de herfst van 1923 waren 39 papierfabrieken en 1782 persen permanent bezig met het drukken van papieren bankbiljetten. De inflatie was zo enorm dat op een gegeven moment voor een dollar 99 miljoen mark moest betalen.

De waarde van de dollar steeg op zeker moment op de beurs met 613.000 mark per seconde. Voor een biertje moest men 150 miljard mark betalen. Wanneer je boodschappen ging doen, moest je met tassen vol papiergeld naar de winkel om alles te kunnen betalen. Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht herbergt sinds vijf jaar de collecties van de in dat dorp geboren en opgegroeide Jans Brands. Zijn collectie bestaat uit verschillende verzamelingen: (oude) boeken, (70.000 stuks), en allerlei voorwerpen, (30.000 stuks), variërend van gebruiksartikelen uit grootvaders tijd, tot echte oude, waardevolle museale stukken van historische en archeologische aard.

Vrijwilligers zijn nog steeds bezig om al die boeken en voorwerpen te beschrijven en te catalogiseren. Nog steeds worden er, bijna wekelijks, nieuwe ontdekkingen gedaan in de collectie, of wordt informatie verkregen over boeken en voorwerpen, waaruit blijkt hoe bijzonder ze zijn. De komende tijd, zal om de twee weken in deze rubriek een bijzonder boek of voorwerp besproken en gepresenteerd worden.