Vakbond beticht Fresenius Hemocare van woordbreuk

Emmer-Compascuum - 'We zijn geschrokken, dit is woordbreuk van Fresenius', reageert FNV bestuurder Jan Willem Compaijen op het bericht dat bij Fresenius Hemocare in Emmer-Compascuum 120 werknemers hun baan verliezen door een reorganisatie.

De productie van bloedzakken zal worden verplaatst naar een fabriek in Tsjechië. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Na de reorganisatie blijven er nog tweehonderd mensen in Emmer-Compascuum aan het werk. Compaijen: 'Dit nieuws overvalt ons. Fresenius heeft verzuimd ons vooraf op de hoogte te stellen en om een voorstel te doen om voorzieningen te treffen voor de voorgenomen ontslagen. Het is woordbreuk van Fresenius dat het jaar 2016 nu niet eens gehaald wordt.'

In 2012 kwam Fresenius al met een combinatie van maatregelen: Verplaatsing van werk naar het Duitse hoofdkantoor in Bad Homburg en automatisering, waarbij handen aan de lijn vervangen werden door robots. Hierdoor gingen honderd banen verloren. 

Ook werden hogere opleidingseisen gesteld en werd de cao goedkoper gemaakt door mensen flexibeler te laten werken in de productie tegen verslechterde arbeidsvoorwaarden en door korting op ontziemaatregelen met name voor 60-plussers.

Onfatsoenlijk

De FNV-leden kwamen hier tegen in protest en wilden tot staking overgaan, maar begin maart 2012 kwam Fresenius met een ultimatum. Als de werknemers niet akkoord gingen met de maatregelen dan zou er in 2016 geen Fresenius fabriek meer in Emmer-Compascuum staan. Onder dreiging hiervan gingen de leden met een minieme meerderheid van 60% akkoord met de maatregelen en de korting op de cao.

Compaijen: "Onfatsoenlijk van Fresenius om mensen eerst flink te laten inleveren aan arbeidsvoorwaarden en dan alsnog te ontslaan."

De FNV zal meteen na de zomervakantie met de leden de situatie bespreken.