Rechtbank hoort toxicoloog in zaak wurgmoord Emmen

Emmen / regio - De rechtbank in Assen wil in de zaak tegen de 51-jarige vrouw uit Emmen, die verdacht wordt van moord en poging moord, meer onderzoek doen naar de doodsoorzaak. Hiervoor wil de rechtbank een toxicoloog horen.

Tegen de Emmense werd vorige week acht jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist.

Ongeval

De vrouw wordt verweten dat zij in de nacht van 23 op 24 januari haar echtgenoot Gerard Katoen in hun woning aan de Druwerbrink in Emmen heeft gewurgd. Daarna poogde ze met een sjaal haar 17-jarige dochter te wurgen. De vrouw werd na dit drama in het Duitse Löningen aangehouden. Ze had onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt. De vrouw vertelde meteen dat zij haar man had gedood en geprobeerd haar dochter te doden.

Wurgen of alcohol?

De rechtbank wil weten of de echtgenoot inderdaad door verwurging om het leven is gekomen. De man had een flinke hoeveelheid alcohol in zijn bloed waardoor de mogelijkheid bestaat dat de hersenen hierdoor zijn gezwollen. En de man door 'herseninklemming' is gestorven. Deskundigen ontdekten geen in- en uitwendig letsel die worden veroorzaakt door verwurging. 'Maar door het gebruik van een brede band of sjaal hoeft dit ook niet te ontstaan', had een deskundige eerder geconcludeerd.

Uit het leven

De vrouw kampt met depressies die door alcohol worden versterkt. De delicten kunnen haar in verminderde mate worden aangerekend. De vrouw verklaarde dat er plannen bestonden om met het gezin uit het leven te stappen. Het openbaar ministerie spreekt van voorbedachte rade en kan moord en poging moord worden bewezen. Advocaat Tjalling van der Goot vindt dat zijn cliënt in een opwelling heeft gehandeld en zich hooguit schuldig heeft gemaakt aan doodslag en poging doodslag.

De rechtbank heeft de zaak heropend en aangehouden voor de duur van maximaal drie maanden. (ADP)