Burgemeester Bijl: 'Kansen bij Fresenius Hemocare'

Emmer-Compascuum - Burgemeester Bijl is teleurgesteld over het verlies van 120 arbeidsplaatsen bij Fresenius Hemocare in Emmer-Compascuum. 'Wij leven mee met de 120 medewerkers die vandaag te horen hebben gekregen dat zij hun baan verliezen.'

Er zijn 200 medewerkers die wel aan het werk kunnen blijven bij het bedrijf. Fresenius Hemocare Netherlands gaat zich concentreren op één productielijn. Samen met de Nederlandse regering en industriële partners gaat het bedrijf ook andere zakelijke mogelijkheden voor de fabriek onderzoeken. Hierdoor worden kansen voor de industrie in de regio benut, dat sluit aan bij de afspraken die gemaakt zijn in het kader van Vierkant voor werk.

De burgemeester is blij met de uitspraak van de directie van Fresenius Hemocare Netherlands waarin zij aangeeft hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus te nemen en de gevolgen voor betrokken werknemers zoveel mogelijk wil beperken. De gemeente wil graag meewerken aan de gewijzigde invulling van het bedrijf. 'Er kan dan onder andere worden gedacht aan ruimtelijke procedures en het leggen van contacten voor financiële fondsen', aldus de burgemeester.

Kansen voor de industrie

Door de concentratie op één productielijn ziet burgemeester Bijl kansen voor de industrie in de regio. 'In samenspraak met het ministerie en de provincie dragen wij graag bij aan de kansen voor de industrie in de regio', aldus de burgemeester.

In het stedelijk netwerk Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Hardenberg is veel moderne industrie en de regio is de grootste industrieconcentratie van het noorden. Daarmee is het ook een van de belangrijkste dragers in Noordoost-Nederland van werkgelegenheid en innovatie in de industrie, techniek en logistiek. Op initiatief van de vier gemeenten uit het stedelijk netwerk is er een banenplan gemaakt: Vierkant voor werk.

Lees ook:
Ontslagen vallen bij Fresenius Hemocare