Acht jaar cel en tbs geëist voor wurgmoord in Emmen

Emmen / regio - Voor moord en poging moord is vandaag op de rechtbank in Assen tegen een 51-jarige Emmense een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

De vrouw wurgde in de nacht van 23 op 24 januari haar echtgenoot Gerard Katoen met een sjaal. Dit gebeurde in hun woning aan de Druwerbrink in Emmen. Daarna probeerde ze haar 17-jarige dochter eveneens met een sjaal te doden. Het kind werd wakker en begon te krijsen. Hierdoor stopte de moeder.

De vrouw werd na dit drama in het Duitse Löningen aangehouden. Ze had onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt. De vrouw verklaarde tegen de Duitse agenten dat ze haar man had gedood. En dat ze een poging had gedaan haar dochter te wurgen.

Briefje

De dochters waren op dat moment gealarmeerd door een briefje dat door hun moeder was geschreven. Hierin meldde de vrouw dat zij haar man had gedood en zichzelf ook zou doden. De meisjes troffen hun stiefvader inderdaad dood aan in bed en belden in paniek het alarmnummer. Een van hen vertelde meteen dat zij die nacht bij haar stiefvader lag te slapen en wakker was geworden doordat zij een sjaal om haar nek voelde. Ze was meteen weer door haar moeder in slaap gesust.

De Emmense zei het leven niet meer te zien zitten. Ze had in de dagen daarvoor vaker met haar man erover gehad het leven te beëindigen. Ze zei dat beiden plannen hadden om met het hele gezin uit het leven te stappen. Maar haar man keerde telkens op zijn schreden terug. Nadat haar man die avond naar bed ging om zijn roes uit te slapen had zij een gesprek met een van haar dochters over de zin van het leven. Die dochter zou hebben aangegeven niet goed in haar vel te zitten. Bij de moeder was daarna een knop omgegaan.

'Gedroomd'

Door de alcohol had de man zich niet verzet, zei de officier van justitie. De dochter die bij haar vader sliep, zei later dat ze gorgelende geluiden had gehoord. Ze werd echt wakker doordat een sjaal haar nek aansnoerde. Ze was hard gaan gillen. Ze zag haar moeder die zei: 'Je hebt gedroomd, ga maar snel weer slapen.' De vrouw had later een nieuwe poging willen doen zodra beide dochters sliepen. IJsberend door de woning was uiteindelijk de moed in haar schoenen gezakt. Tegen de ochtend verliet ze in verwarde toestand de woning.

Alcohol

Volgens deskundigen kampt de vrouw met depressies die door alcoholgebruik worden versterkt. De daad kan haar in sterk verminderde mate worden aangerekend en moet de vrouw worden behandeld. Een tbs met voorwaarden (een lichtere variant van tbs) is volgens de officier geen optie. 'Hiervoor zijn de gepleegde feiten te ernstig'. Voor de slachtoffers eiste de aanklaagster een schadevergoeding van 20.000 euro.

Pleiter Tjalling van de Goot, die de Emmense verdedigde, vond de strafeis te zwaar aangezet. Voor een tbs met dwangverpleging komt de vrouw niet in aanmerking, meent de advocaat. Hooguit de mildere vorm; tbs met voorwaarden. De officier heeft namelijk geen rekening gehouden met de cooperatieve proceshouding van de vrouw, dat ze geen strafblad heeft en de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid. Van de Goot pleitte voor een kortere celstraf waarop zo snel mogelijk met een behandeltraject kan worden gestart.

De rechtbank doet op 14 juli uitspraak. (ADP)

Lees ook:
Moordverdachte: 'Het is voor mij ook een enorm drama'
Vrouw (50) uit Emmen bekent moord op partner
Dode man aangetroffen in woning Druwerbrink