Handschriften in oud-Nederlands

Nieuw-Dordrecht - Iedereen heeft ze wel eens gezien: in het echt of als afbeeldingen in een boek: mooie handgeschreven pagina's in sierlijke letters met een of meerdere hoofdletters als kleine schilderijtjes.

Die met de hand geschreven pagina's, zijn meestal pagina's met een religieuze tekst, afkomstig uit bijbels, of heel belangrijke staatkundige documenten, zoals (internationale) verdragen, oorkondes, vaak met een fraai lint en lakzegel, of wetsteksten. De handgeschreven teksten dateren van voor 1500; de gedrukte pagina's, waarin later de hoofdletters in de tekst werden gekalligrafeerd, zijn van na 1500. Die gedrukte pagina's worden incunabelen genoemd. Bij de volledige handgemaakte pagina's heeft men het over handschriften. De meeste teksten zijn in het Latijn, maar in de collectie Brands bevinden zich ook twee handschriften in oud-Nederlands, en dat is wel heel bijzonder.De collectie Brands bezit 6 of 7 incunabelen of gedrukte pagina's en ruim 60 handschriften. Een deel van die fraaie pagina's is tentoongesteld in de bibliotheek van het museum en altijd te bezichtigen. Hoe bijzonder de collectie incunabelen en handschriften in Museum Brands zijn, wordt wel bewezen door het feit dat de in Berlijn gevestigde Duitse Staatsbibliotheek onlangs heeft laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in de collectie en ze graag wil inventariseren, bestuderen en in hun catalogus wil opnemen, waarin incunabelen uit de gehele wereld zijn geregistreerd.

Museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht herbergt sinds vijf jaar de collecties van de in dat dorp geboren en opgegroeide Jans Brands. Zijn collectie bestaat uit verschillende verzamelingen: (oude) boeken, (70.000 stuks), en allerlei voorwerpen, (30.000 stuks), variërend van gebruiksartikelen uit grootvaders tijd, tot echte oude, waardevolle museale stukken van historische en archeologische aard. Vrijwilligers zijn nog steeds bezig om al die boeken en voorwerpen te beschrijven en te catalogiseren. Nog steeds worden er, bijna wekelijks, nieuwe ontdekkingen gedaan in de collectie, of wordt informatie verkregen over boeken en voorwerpen, waaruit blijkt hoe bijzonder ze zijn. De komende tijd, zal om de twee weken in deze rubriek een bijzonder boek of voorwerp besproken en gepresenteerd worden.