Martijn Doldersum haalt top Mont Ventoux (foto's)

Vaison la Romaine - Martijn Doldersum heeft vandaag samen met zijn Team Dollie 15 de top van de Mont Ventoux gehaald. De groep vertrok om 12.30 uur en kwam om 17.45 uur aan op de top. Het enige doel: Martijn op de top krijgen.

Vanuit de startplaats Mazan moesten de deelnemers eerst 15 kilometer over het vlakke land fietsen om bij de échte start van Tour du ALS te komen. Daarna ging het meteen stijl omhoog de berg op. Het gemiddelde stijgingspercentage was 7,8 procent. En dat is lastig wanneer je iemand bij je hebt die ALS heeft.

Tientallen haardspeldbochten

De route ging voornamelijk door het bos. Tientallen haardspeldbochten moesten overwonnen worden. Al snel werd duidelijk dat Martijn Doldersum en Dennis Kruise de top van de Mont Ventoux niet zouden halen op eigen kracht. Er werd een plan de campagne bedacht. Met twee busjes gingen de ‘duwers’ de berg op, om om en om de heren steeds tientallen meters omhoog te duwen. Uit voorzorg waren er al enkele fietsers gestopt om te helpen met duwen. Het team, geholpen door vrouw Mathilde en dochter Sheila, duwde de Martijn de berg op. Dennis werd afgewisseld door John Slagter, Bart Perdon en Henri Doldersum.

Tot Chateaux Reinard, een chalet op 6 kilometer van de top, was het afzien. Door alle bossage had niemand enig idee hoever ze nog moesten bikkelen om de oud-amateurvoetballer boven te krijgen. De berg werd vervloekt, maar er werd doorgezet.

Fit

Bij het chalet werd een halfuurtje pauze gehouden. Martijn, die af en toe meefietste, kwam daar redelijk fit aan. Dit in tegenstelling tot maandag, toen hij uitgeput was en huilend aan kwam fietsen. Dit wilde niemand van het team nog een keer meemaken.

Na de pauze moest de laatste 6 kilometer nog overwonnen worden. Ook dat was aanpoten voor iedereen. Maar toch, dankzij een ongelofelijke teamprestatie lukte het om hem op de top te krijgen. Vrienden, familie en teamleden vielen elkaar in de armen. En ja, Martijn had trillende benen, maar wilde wel meteen terug naar de camping om een feestje te vieren.