Oud-chirurg Nick Reijnen vrijgesproken

Emmen / Meppel - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vanmiddag voormalig maagchirurg Nick Reijnen van het Scheper Ziekenhuis in Emmen in hoger beroep vrijgesproken.

De Advocaat Generaal eiste twee weken geleden drie maanden voorwaardelijke celstraf. De inmiddels 63-jarige ex-chirurg werd vorig jaar hiervoor door de rechtbank in Assen vrijgesproken. Hiertegen ging het openbaar ministerie in hoger beroep.

De oud-chirurg voerde in de periode tussen 2005 tot begin 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De man werd uiteindelijk ontslagen nadat er veel klachten over hem waren binnengekomen en het aantal sterfgevallen in een paar jaar tijd flink steeg. Onder hen ook bloemist Berry Petersen uit Meppel.

Na zijn ontslag deden zeventien mensen, van wie zes nabestaanden van overleden patiënten, aangifte tegen de omstreden arts. Daarna ging Reijnen in Duitsland aan het werk, waar hij in 2010 als invalkracht was aangenomen in het Sankt George Krankenhaus in Fredeburg nabij Schmallenberg in Sauerland. Dat dienstverband duurde niet lang; eind 2011 werd hij ontslagen.

Wondgaasje

Ondertussen seponeerde het Openbaar Ministerie zestien zaken wegens gebrek aan bewijs. Alleen het incident met het achtergelaten wondgaasje bleef over.

De vrouw ging in februari 2009 onder het mes. Tijdens de operatie merkten de operatieassistenten, die de instrumenten en andere spullen tellen, dat er een gaasje miste. Volgens de richtlijnen mag een chirurg een operatiewond niet dichtmaken voordat een gaasje is gevonden. Reijnen wilde niet wachten en hechtte de wond.

Nadat de patiënte meerdere keren met hevige pijn en een ontstoken wond terug was geweest bij een nazorgarts in het ziekenhuis, vond een andere chirurg bijna drie maanden na de ingreep door Reijnen het gaasje alsnog in de buik van de vrouw. Voor dit incident eiste de officier van justitie destijds drie maanden voorwaardelijke celstraf.

'Opzet was niet in het spel'

De rechtbank meende echter dat de maagchirurg niet willens en wetens gehandeld en wel degelijk naar het verdwenen gaasje gezocht. 'Opzet was niet in het spel', aldus de rechtbank. Deze conclusie werd door het Gerechtshof onderstreept. (ADP)

Lees meer in het speciale dossier over Nick Reijnen.