Geen tolheffing op nieuwe grenssnelweg

Emmen / regio - De mogelijke tolheffing op Duitse autowegen gaat niet gelden voor de E233, de nog aan te leggen vierbaansweg van Meppen naar Cloppenburg. Dat meldt de Stedenkring Zwolle-Emsland.

De bouw van de weg start in 2018. Buitenlandse automobilisten betalen dan alleen tol voor gebruik van autosnelwegen en de E233 wordt juridisch als een B-weg gezien. Nederlanders kunnen vanaf 2016 dus zonder tol te betalen winkelen in Meppen of op vakantie in Cloppenburg. Het Duitse parlement stemde vorige week in met de tolplannen. Europese juristen zien de tolheffing als discriminatie. Duitsers krijgen hun tol namelijk terug via een lagere wegenbelasting. Andere Europese landen kunnen de tolheffing nog tegenhouden door naar het Europese hof te stappen.

Tijdwinst

De E233  is de Duitse aansluiting op de A37 en vormt straks de belangrijkste verkeersroute vanuit de Randstad naar Scandinavië en Oost-Europa. Dagelijks gaan zo'n 4000 vrachtwagens via de A37 bij Zwartemeer de grens over. Het verkeer boekt drie kwartier tijdwinst als de weg klaar is.

Lees ook:
'Duitse tolheffing op autowegen is discriminatie'